Antena 3 CNN Coronavirus Măștile de protecție, piedică pentru românii cu deficiențe de auz: 'Trebuie să citim pe buze, iar acest lucru nu se poate'

Măștile de protecție, piedică pentru românii cu deficiențe de auz: 'Trebuie să citim pe buze, iar acest lucru nu se poate'

Peste 22.000 de români care nu aud au avut în ultimele două luni probleme de comunicare. Din cauza măştilor purtate peste gură, hipoacuzicii nu mai pot citi pe buze şi nu se pot înţelege cu celelalte pesoane cu care intră în contact.

Măștile de protecție, piedică pentru românii cu deficiențe de auz: 'Trebuie să citim pe buze, iar acest lucru nu se poate'
Sursa foto: Antena 3
de M.Z.    |    14 Mai 2020   •   09:50

Prin urmare, lucruri simple, precum mersul la cumpărături de primă necesitate, au devenit pentru surzi lucruri extrem de complicate. Având în vedere că de vineri purtatul măştilor va deveni obligatoriu în spaţiile închise, cei care nu aud au găsit o soluţie pentru rezolarea acestei probleme.

Eliza este o tânără din Bucureşti care nu aude. Ea comunică cu ceilalţi prin limbajul semnelor sau citind pe buze. Din cauză că toată lumea a început să poarte măşti, ea nu reuşeşte să se mai înţeleagă cu cei care nu ştiu limbajul semnelor.

Simplul mers la cumpărături a devenit un calvar.

Eliza îi arată să-i taie o bucată de brânză. Vânzătoarea nu înţelege. E prea mult, vrei mai puţin? Eliza îi arată prin semne vânzătoarei că nu înţelege ce spune din cauză că nu-i vede buzele. Îşi dă masca jos şi îi face semn că nu aude.

Aşadar, singura modalitate ca o persoană cu deficienţe de auz să se înţeleagă cu o persoană normala, care nu cunoaşte limbajul semnelor, e ca respectiva persoană să-şi dea masca jos. Doar citind pe buze, Eliza a reuşit să comande ce a avut pe lista de cumpărături.

Vânzătoarea de la magazin a mai avut printre clienţii săi persoane cu deficienţe de auz. Aşa şi-a dat seama că Eliza are această problemă şi că trebuie să-şi dea masca jos pentru a se înţelege cu ea.

Eliza şi ceilalţi români hipoacuzici fac un apel către patronii de magazine să cumpere angajaţilor măşti prin care să li se vadă buzele.

"În această perioadă, de când a început pandemia de coronavirus, este foarte greu pentru noi. Este foarte greu să înţelegem persoanele care poartă măştile, că trebuie să citim pe buze. Asta este masca foarte importantă pentru persoanele surde, ca să poată citi pe buze", a explicat Eliza.

O astfel de mască, cu această parte transparentă, care ar putea ajuta foarte mult comunicarea dintre surzi şi persoanele normale costă doar 6 lei. Poate fi găsită pe internet, la o firmă din Sighişoara.

În România sunt peste 22.000 de persoane cu deficienţe de auz. Dintre acesteea, aproape 2.000 sunt copii.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close