Antena 3 CNN Coronavirus Oamenii pot merge la slujba de Înviere în orice localitate. Prefectul Capitalei a anunțat care sunt condițiile

Oamenii pot merge la slujba de Înviere în orice localitate. Prefectul Capitalei a anunțat care sunt condițiile

Mâine este şedinţă la Prefectura Capitalei, în care se vor stabili restricțiile pentru următoarele două săptămâni, inclusiv pentru slujba de Paşte. Prefectul Alin Stoica a explicat la Antena 3 ce măsuri speciale sunt luate în considerare pentru sărbătorile pascale.

Oamenii pot merge la slujba de Înviere în orice localitate. Prefectul Capitalei a anunțat care sunt condițiile
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    23 Apr 2021   •   15:25

"Nu se vor stabili restricții noi. Ci, din contra, niște excepții de la restricțiile existente acum. Excepțiile constau în programul operatorilor economici pentru Vinerea Mare. Va fi prelungit până la ora 20:00. Circulația oamenilor de la magazine spre casă va fi permisă, până la ora 21:00.

"Accesul este permis în toate lăcașele de cult. Nu se face precizarea dacă se face circulația în alte localități. Este permisă pentru a merge și a te întoarce de la Biserica. Dacă localitatea nu este în carantină, se poate merge.", a precizat prefectul la Antena 3.

"Este posibil că în 2-3 săptămâni să avem un indice suficient de mic care să ne permită să avem terasele deschise până la ora 21:00"

"Dacă vom avea peste 50% din cetățeni vaccinați vom putea discuta despre renunțarea la masca în spații deschise.

Nu se discuta despre excepții pentru cei vaccinați, să nu mai poarte masca în exterior.

Indicele de infectare este în scădere. Sperăm că în curând să trecem de 3.5 și atunci o să rămânem pe regulile anterioare. Eu cred că este posibil mai devreme de vara, dacă trecem cu bine de sărbătorile de Paște. Dacă ne vom comportă că până acum, este posibil că în 2-3 săptămâni să avem un indice suficient de mic care să ne permită să avem terasele deschise până la ora 21:00. La fel și pentru magazine.", a mai spus Alin Stoica.

Reguli pentru Înviere. Klaus Iohannis: "Creștinii vor participa la slujbele religioase fără declarație pe propria răspundere"

"Ne pregătim de marea sărbătoare a Învierii Domnului și vreau să ne pregătim foarte bine nu doar acasă, ci vreau să ne pregătim foarte bine în societate.

Pot să vă spun câteva lucruri certe, care au fost discutate împreună cu reprezentanții bisericilor. În Noaptea de Înviere, restricțiile se ridică. Creștinii vor putea să participe la slujbele de Înviere. Nu vor trebui să completeze declarații. Vor merge pur și simplu la biserică.

În Noaptea de Înviere, fiecare creștin poate să meargă la biserică dacă dorește. Biserica va organiza slujba așa cum este datina (...) Biserica va organiza slujba așa cum este datina. Prima parte a slujbei se ține afară, după care se intră în biserică. Aceste lucruri sunt deja prevăzute în hotărârea de guvern care este deja în vigoare", a explicat președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: "Să nu aibă cineva impresia că dacă a venit primăvară s-a terminat pandemia"

Șeful statului a ținut să transmită că încă există un risc mare de infectare cu SARS-CoV-2, în cazul în care măsurile sanitare nu sunt respectate. Mai mult decât atât, el a punctat foaptul că dacă a venit primăvara nu înseamnă că s-a terminat pandemia, iar cea mai eficientă soluție în lupta cu COVID-19 rămâne vaccinarea.

"Am văzut că în aceste zile s-a dezbătut foarte mult cum e cu restricțiile. Suntem în continuare în plină pandemie. Să nu aibă cineva impresia că dacă a venit primăvară s-a terminat pandemia. Măsurile nu înlătura pandemia. Aceste restricții doar diminuează impactul. Încetinesc pandemia în așa fel încât personalul medical să aibă o șansă să ii trateze pe cei care fac forme grave. Există o singură cale să ieșim din pandemie: Vaccinarea", a spus președintele Klaus Iohannis.

Reguli pentru slujbele de Paște

Marți, Cancelaria Sfântului Sinod a aprobat îndrumările privind slujbele care vor fi săvârșite în perioada dintre sâmbăta Floriilor și sărbătoarea Izvorului Tămăduirii,în condițiile stării de alertă. Respectarea regulilor de protecție va fi asigurată de voluntari, iar Sfânta Lumină va veni de la Ierusalim, conform tradiției.

Sfintele slujbe pot fi oficiate în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecție sanitară prevăzute de Ordinul comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Afacerilor Interne nr. 1.103/95/2020, printre care se numără:

  • dezinfectarea mâinilor la intrarea în lăcașul de cult;
  • purtarea obligatorie a măștii sanitare, astfel încât aceasta să acopere gura și nasul; 
  • asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane, în interior, și 1,5 m între persoane, în exterior.

Paștele în pandemie. Circulația persoanelor pe timp de noapte, permisă doar participanților la slujba de Înviere

Ministrul Afacerilor Interne a făcut o serie de precizări cu privire la slujba de Înviere. Lucian Bode a explicat că circulația pe timpul carantinei de noapte va fi permisă doar participanților la slujbele religioase, iar magazinele vor rămâne deschise până la ora 20.00.

Lucian Bode a ținut să le transmită celor care nu vor merge la slujba de Înviere să stea acasă în intervalul orar în care nu vor aplicate restricțiile de noapte.

În noaptea de Înviere, circulația persoanelor va fi permisă în intervalul 22.00 – 05.00, iar magazinele vor fi deschise până la ora 20.00 și în data de 30 aprilie, Vinerea Mare.

"Circulația în timpul nopții este permisă în noaptea de 1 spre 2 mai, între orele 22.00 și 05.00, magazinele vor rămâne deschise până la 20.00 și în Vinerea Mare.

Sunt convins că în noaptea de Înviere, milioanele de credincioși vor da dovadă de echilibru și simț civic crescut, comportamentul fiecăruia fiind decisiv în lupta contra pandemiei", a precizat ministrul Lucian Bode.

 

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close