Antena 3 CNN Coronavirus Octavian Jurma, despre valul trei al pandemiei: Dacă măsurile vor fi respectate, numărul de cazuri va ajunge la un platou

Octavian Jurma, despre valul trei al pandemiei: Dacă măsurile vor fi respectate, numărul de cazuri va ajunge la un platou

Medicul Octavian Jurma a vorbit la Antena 3 despre numărul cazurilor de COVID-19, măsurile şi restricțiile adoptate de autorități, dar şi despre momentul în care țara noastră ar putea înregistra o scădere a îmbolnăvirilor.

Octavian Jurma, despre valul trei al pandemiei: Dacă măsurile vor fi respectate, numărul de cazuri va ajunge la un platou
Sursa foto: Facebook / Octavian Jurma
de Maria Zărnescu    |    01 Apr 2021   •   14:13

Cercetătorul Octavian Jurma este de părere că protestele din ţară nu sunt justificate, având în vedere că măsurile impuse în România nu sunt atât de stricte precum cele adoptate de alte state.

"Protestele sunt exagerate în raport cu măsurile şi reflectă o epuizare psihologică, legată de incertitudine. Anxietatea provoacă reacţii de genul acesta, pentru că nu ştim ce urmează.

Pandemia este predictibilă, într-o orarecare măsură (...) Vedem că a scăzut un pic rata de infectare săptămâna trecută şi acest lucru continuă. Din păcate, avem un număr foarte mare de pacienţi în spitale, care sunt la nivelul valului doi, cu peste 13.000 de cazuri în spitale.

Sunt mai importante decât cazurile în ATI, pentru că ele pot scădea şi pot ajunge spre zero. În schimb, cazurile din ATI pot să treneze şi o lună", a explicat el, la Antena 3.

"Numărul de cazuri este puternic subestimat"

Medicul Octavian Jurma susţine că numărul de cazuri de COVID-19 este puternic subestimat, având în vedere testele efectuate în ţară. El a precizat că este foarte greu să fie adoptate măsuri preventinve, atâta timp cât datele nu sunt cunoscute.

"Avem cam acelaşi profil ca în valul doi al pandemiei, deci numărul de cazuri este estimat undeva la 10.000. Deci este puternic subestimat valul trei, prin această capacitate insuficientă de testare pe care o avem (...) Dacă nu avem date, este foarte greu să iei măsuri preventive aşa cum au fost cele luate de Franţa. Aceste ţări iau măsurile în anticiparea unor probleme foarte mari pe care s-ar putea să le aibă.

Carantina este o măsură extremă, o măsură terapeutică să spunem, nu mai este o măsură preventivă", a mai adăugat Octavian Jurma.

Recent, Italia a propus vaccinarea obligatorie a cadrelor medicale. Dacă cetăţenii îşi doresc să profeseze în continuare, ei vor fi nevoiţi să se imunizeze în faţa infecţiei cu SARS-CoV-2.

Cercetătorul Jurma este de părere că aceasta procedură nu poate considerată vaccinare obligatorie, având în vedere că oamenilor li se impune imunizare pentru a-şi exercita profesia şi nu sunt luaţi de pe stradă, cu forţa, pentru a fi imunizat.

"În Italia, vaccinarea medicilor este mult mai puţin controversată pentru că nu este o vaccinare obligatorie. Ar putea fi obligatorie, în cazul în care oamenii ar fi luaţi de pe stradă şi vaccinaţi.

Ai o opţiune să te vaccinezi dacă îţi doreşti să practici o anumită profesie, nu este nimic ciudat. Anumite profesii ne aşteptăm să îşi asume şi anumite riscuri sau nişte măsuri suplimentare de protecţie, pentru a nu fi implicaţi în lanţul de transmitere", a declarat Octavian Jurma.

Când ar putea scăpa România de pandemie

"Mă aştept să fie mai bine spre sfârşitul lui aprilie. Dacă aceste măsuri vor fi respectate, numărul de cazuri va atinge un platou şi s-ar putea să avem nişte Sărbători Pascale mai liniştite, iar spre finalul lui mai să se înregistreze o scădere.

Problema este că aceste măsuri sunt contestate şi s-ar putea să asistăm, după un platou, la reluarea creşterii numărului de cazuri. (...) Ştim însă că s-a liniştit puţin rata de creştere, iar acest lucru prevede un platou.

Totuşi, numărul persoanelor internate va continua să crească şi vom vedea şi un val de decese cauzate de COVID-19. Mă aştept să depăşim cam toate recordurile pe care le-am avut în valul doi", a declarat medicul.

×
Subiecte în articol: Octavian Jurma
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close