Antena 3 CNN Coronavirus Cine este primul pacient român infectat cu noua tulpină de coronavirus B.1.1.7 din Marea Britanie

Cine este primul pacient român infectat cu noua tulpină de coronavirus B.1.1.7 din Marea Britanie

Ministerul Sănătății a confirmat joi primul caz de infectare cu noua tulpină a SARS-CoV-2, de pe teritoriul României. Este vorba despre o tânăra de 27 de ani din județul Giurgiu care s-a prezentat la camera de gardă a Institutului de Boli Infecțioase "Matei Balș" pe data de 3 ianuarie.

Cine este primul pacient român infectat cu noua tulpină de coronavirus B.1.1.7 din Marea Britanie
de Mia Lungu    |    08 Ian 2021   •   17:13

Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș a declarat în exclusivitate, joi, la știrile Antena 3, că cel mai important aspect legat de acest caz este că femeia nu a călătorit în afară țării și nici măcar în afară localității.

"Asta înseamnă că a fost infectată de altcineva și că virusul circulă de ceva vreme în România." a explicat medicul.

Ce urmează acum este că DSP Giurgiu să afle cu ce persoane a intrat femeie în contact și despre câte persoane purtătoare a noii tulpini vorbim în prezent. 

Tânăra a fost lăsată să plece acasă pentru că prezenta o simptomatologie minimă, conform medicilor de la Matei Balș.

Cătălin Apostolescu: Categoric am avut noua tulpină în România din decembrie

Întrebat dacă nouă tulpină ar putea pune probleme campaniei naționale de vaccinare, medicul a subliniat că acest caz confirmat ar trebui să accelereze campania, nicidecum să o împiedice:

"Ar înseamnă chiar un impuls suplimentar să accelerăm campania de vaccinare." a spus acesta.

"Una dintre tulpinile SARS-CoV-2 secvențiate în perioada 5-8 ianuarie 2021 la INBI „Matei Balș” se încadrează în varianta cu transmisibilitate crescută B.1.1.7 descrisă in Marea Britanie." se arată în comunicatul autorităților, transmis joi.

"În perioada următoare va continua supravegherea prin epidemiologie moleculară a cazurilor suspecte. Pacienta în vârstă de 27 ani este în stare clinică foarte bună, se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie conform metodologiei în vigoare.", a transmis Ministerul joi.

"Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor, distanțarea socială și igiena mâinilor. Doar astfel salvăm vieți și ne putem proteja."

Una dintre tulpinile SARS-CoV-2 secvențiate în perioada 5-8 ianuarie 2021 la INBI „Matei Balș” se incadrează în varianta...

Posted by Ministerul Sănătăţii - România on Friday, 8 January 2021

×
Subiecte în articol: noua tulpină coronavirus primul pacient
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close