Antena 3 CNN Coronavirus Raed Arafat: Noi nu putem opri virusul! Spitalele COVID nu vor mai face față!

Raed Arafat: Noi nu putem opri virusul! Spitalele COVID nu vor mai face față!

Raed Arafat a explicat, vineri, că în momentul în care spitalele COVID nu vor mai face fața, trebuie create circuite speciale astfel încât și acolo să fie tratați pacienții cu coronavirus care au simptome medii și severe.

Raed Arafat: Noi nu putem opri virusul! Spitalele COVID nu vor mai face față!
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    16 Oct 2020   •   12:30

”Noi nu putem opri virusul. Virusul nu știe legi, nu știe nimic. Virusul e prezent, ne protejăm - e bine, nu ne protejăm - își face treaba mai departe și infectează pe cei care nu respectă lucrurile astea. Chiar și unii care le respectă se infectează. 

Adică nu există o prevenire! Nu putem spune că dacă am purtat mască și m-am dezinfectat pe mâini sunt scutit 100% de infecție, dar reduc riscul la maxim și șansa devine mult mai mică să mă infectez. 

”Va trebui să intrăm într-o altă etapă”

Întrebat cât timp estimează că va mai fi până ce spitalele vor rămâne fără locuri pentru persoanele infectate, secretarul de stat a declarat că, în ciuda faptului că unitățile medicale ajung deja la o capacitate maximă, se va intra într-o altă etapă. 

”Sunt spitale COVID în fiecare județ, dar s-ar putea ca, la un moment dat, să nu mai fie suficient, așa că va trebui să intrăm într-o altă etapă. 

”Trebuie să avem paturi suplimentare și în celelalte spitale”

Deci spitalele COVID ajung încet, încet la capacitate maximă și este normal ca spitalele următoare să intre în faza următoare și să preia din cazuri. Nu vorbim aici de cazurile ușor simptomatice, de asimtomatice, pentru că acestea rămân la domiciliu potrivit noilor discuții de la Ministerul Sănătății, ci vorbim de cazurile care au nevoie de oxigen, de tratament. Pentru acestea este normal să avem în perioada următoare un număr de paturi suplimentare și în celelalte spitale.

Trebuie să fie create circuite. Spitalele au epidemiologi proprii și trebuie să discute pentru a crea aceste circuite. 

De exemplu, un pacient ajunge la operație după un accident rutier și este operat. I se face și test COVID, el este traumatizat după accident rutier și se trezește că e pozitiv. El trebuie să continue tratamentul acolo, nu pot să îl trimit la spitalul de infecțioase. 

Eu trebuie să găsesc un loc unde trebuie să fie tratat corect, dar să fie izolat de ceilalți pacienți”, a adăugat Arafat.

”S-ar putea ca lupta să fie mai grea și mai lungă”

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne a declarat, de asemenea, că cel mai probabil virusul va persista și pe timpul iernii. 

„Cât de greu va fi valul doi depinde de noi. Dacă reușim să stopăm creșterea, să începem o descreștere, care durează, e clar că putem ține situația sub control. Dacă nu se respectă regulile, dacă sunt presiuni să nu se ia anumite măsuri, restricții, dacă continuăm în această logică, s-ar putea ca lupta să fie mai grea și mai lungă”, a spus secretarul de stat.

×
Subiecte în articol: Raed Arafat coronavirus
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close