Antena 3 CNN Coronavirus Doctorul Rafila: Putem ajunge la 25.000 de cazuri de infectări pe zi, până în Decembrie

Doctorul Rafila: Putem ajunge la 25.000 de cazuri de infectări pe zi, până în Decembrie

Alexandru Rafila a declarat joi că este posibil să ajungem la 25.000 de cazuri de infectare cu COVID-19 până in Decembrie, dacă se menține ritmul actual de infectare.

Doctorul Rafila: Putem ajunge la 25.000 de cazuri de infectări pe zi, până în Decembrie
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    05 Noi 2020   •   16:30

Întrebat joi dacă numărul de infectări noi ar putea depăși 25.000 de cazuri pe zi, până în decembrie, Alexandru Rafila a declarat că scenariul este unul posibil.

”Dacă astăzi avem aproape 10.000 de cazuri, vă daţi seama că am avut câte un salt de la o săptămână la alta şi mă refer la media cazurilor, nu la o zi nume, iniţial de 500 de cazuri, ulterior de 1.000.

Acum avem un salt de aproape 2.000 de cazuri de la o săptămână la alta şi atunci, în mod evident, dacă asistăm la intervale de 7 zile, 10 zile, că avem un salt major. Se poate ajunge la această situaţie”, a declarat Doctorul Alexandru Rafila, joi, într-o conferință de presă la sediul PSD

Rafila a amintit că România este printre primele țări din Europa la mortalitate din cauze ce țin de virusul COVID-19, iar situația se poate înrăutăți:

”Aceste două elemente, dacă sunt nerezolvate - şi sistemul de sănătate nu este un elastic pe care îl întinzi la nesfârşit, atunci aceşti pacienţi cu forme medii nu vor putea fi internaţi şi vor ajunge să facă forme grave, cei cu forme grave vor ajunge să devină pacienţi critici şi va creşte foarte mult mortalitatea.

Acum am avut cel mai mult 146 de decese într-o zi. Noi deja suntem ca şi nivel în Uniunea Europeană, cu toate că incidenţa cumulată din ultimele două săptămâni ne plasează undeva pe locul 10-12, ca şi mortalitate suntem pe locul 3-4. Asta ne arată că în momentul în care eu, ca număr de cazuri, o să ajung la una dintre primele poziţii în UE o să explodeze mortalitatea, se va dubla, se va tripla", a explicat medicul.

Alexandru Rafila a subliniat că este foarte important să se crească sustanțial numărul de teste efectuate zilnic.

”În România, capacitatea de testare trebuie să crească substanțial. Părerea mea este că trebuie să testăm între 80.000 și 100.000 de persoane zilnic, adică să depășim chiar jumătate de milion de teste efectuate în cursul unei săptămâni, iar acest lucru trebuie să se facă frecvent”, a mai spus medicul. 

×
Subiecte în articol: COVID-19 infectări
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close