Antena 3 CNN Coronavirus Tot ce trebuie să ştim despre testarea pentru COVID şi care sunt riscurile să ne infectăm la terasă

Tot ce trebuie să ştim despre testarea pentru COVID şi care sunt riscurile să ne infectăm la terasă

Astăzi aflăm tot ce trebuie să știm despre testarea COVID. Ce implică și unde o putem face aflăm de la infecționistul Adrian Marinescu. De altfel, medicul explică la ”Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea” şi cât de periculoase sunt băile de mulțime pe care le găsim la mare sau la munte, dar și care sunt șansele să ne reinfectăm după ce am avut infecția.

Tot ce trebuie să ştim despre testarea pentru COVID şi care sunt riscurile să ne infectăm la terasă
de Andreea Cigolea    |    22 Iul 2020   •   11:17

''Vorbim de testarea de tip PCR. E departe de a fi un test imbatabil, dar oriunde în lume este varianta pe care o alegem când vrem să punem diagnostic, cu minisuri şi cu plusuri, e clar.

Unde facem testul PCR care presupune exudat nazal şi faringian  

Sunt destul de multe în România. Din păcate, intervalul de timp, din momentul recoltării şi până când trebuie prezentat rezultatul în graniţă e destul de scurt. De exemplu, în Grecia sunt 72 de ore şi atunci trebuie să alegem un laborator care să ne dea rezultatul în intervalul de timp.

În plus, ar trebui şi traducerea în engleză. Ar trebuie să fie laborator acreditat de Ministerul Sănătăţii. Atenţie, aceste laboratoare sunt în graniţă în momentul în care mergem în Grecia.

Când mergem la exudat, cu câteva ore înainte nu mâncăm, nu bem apă

Contează foarte mult şi cum se face recoltarea, contează ce experienţă are cel care face recoltarea. De multe ori teste pot să iasă negative, deşi pacientul este în continuare pozitiv.

Cel mai adesea iese fals negativ, asta ţine de recoltare, ţine şi de momentul când ne-am infectat, pentru că dacă suntem la debutul bolii, cu siguranţă testul va ieşi negativ.

Infecționistul Adrian Marinescu explică cât de important este să respectăm regulile atunci când ieşim fie la terasă

Dacă stăm la o masă la terasă, e clar că nu vom purta mască, nu vom avea distanţare, mă refer la cei cu care stăm la masă. Atenţie cu cine alegem să stăm la masă! În general trebuie să stăm cu familia, sau cu cei pe care îi cunoaştem, pentru că nu există distanţare, nu există mască. Reguli de igienă considerăm că există. Atingem diverse obiecte, venim în contact, e clar că acolo e un risc mare, mai ales că e un contact prelungit. Dacă mergem la mare, nu e niciun risc să se transmită prin apa de mare sau în apa din piscină. Pe plaja e risc, dacă nu păstrăm distanţa, dacă nu evităm gesturile sociale, dacă nu respectăm regulile de igienă'', a spus medicul Adrian Marinescu.

×
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close