Antena 3 CNN Coronavirus Traian Berbeceanu despre reintrarea Capitalei în scenariul roșu: "Nu aș vrea să iau în calcul. Ne-ar obliga legea să închidem"

Traian Berbeceanu despre reintrarea Capitalei în scenariul roșu: "Nu aș vrea să iau în calcul. Ne-ar obliga legea să închidem"

Bucureştiul se apropie din nou de o rată de infectare de 3 la mia de locuitori. Mai ales că, de astăzi, a intrat în vigoare o nouă metodă de raportare a cazurilor de COVID 19, iar focarele din spitale şi centrele de îngrijire sunt incluse în calculele de raportare a incidenţei coronavirusului.

Traian Berbeceanu despre reintrarea Capitalei în scenariul roșu: "Nu aș vrea să iau în calcul. Ne-ar obliga legea să închidem"
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    25 Feb 2021   •   15:24

În contextul schimbării modalității de raportare a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19, Maramureşul a intrat deja azi în scenariul roşu. Același lucru s-ar putea întampla și în cazul Capitalei.

După pragul de 3 cazuri la mie, se suspendă activitatea în teatre, cinematografe, instituții de cultură, care organizează spectacole în spații închise. De asemenea, se suspendă activitatea în restaurante și cafenele care funcționează în spații închise.

Prefectul Municipiului București, Traian Berbeceanu, a făcut câteva, joi, mențiuni la Antena 3 referitoare la scenariile luate în calcul pentru săptămâna viitoare:

"Avem o rată de infectare de 2,42 la mia de locuitori și avem încredere și sperăm că vom rămâne la scenariul galben.

Odată cu aplicarea acestei noi metode de calcul a incidenței de contaminare vreau să va spun că orașele mari, cum este Capitală, sunt prea puțîn afectate. Fără aceste focare, incidența ar fi fost de 2.40. Cu aceste focare este 2.42." a explicat acesta.

Prefectul Capitalei: Nu aș vrea să iau în calcul trecerea într-un scenariu roșu

Pentru Municipiul București această nouă modalitate nu ne afectează într-o mare măsură.

"În ipoteza nefericită în care am atinge pragul de 3 infectați la mia de locuritori, ne obligă actele normative aflat în vigoare să luăm măsurile respective și să închidem activitățile la interior din nou, pentru restaurante, cafenele, săli de spectacole, cinematografe, teatre.", a mai spus Berbeceanu.

Patron de restaurant, "soluţie" pentru industria HoReCa: ''Vom proceda şi noi ca minerii din Valea Jiului. Ne baricadăm şi noi 7 zile"

Industria HoReCa ar putea fi afectată de noile măsuri anunţate de Guvern, iar antreprenorii se confruntă cu probleme financiare.

''Haideţi să procedăm şi noi ca minerii din Valea Jiului, să ne baricadăm şi noi în locaţiile noastre, stăm şi noi 7 zile fără să închidem şi încercăm să ţinem deschis şi ne asumăm orice'', a spus Ninel Dănilă, patronul unui restaurant

Pandemia de coronavirus a lovit crunt sectorul HoReCa. După ce au primit posibilitatea redeschiderii restaurantelor cu o capacitate de 30%, foarte mulţi antreprenori au renunţat la această ''ofertă'', din cauza problemelor financiare cu care se confruntă.

''Povestea aceasta, cu îmbracă-te, dezbracă-te deja devine uşor ridicolă. Din punctul nostru de vedere, nu se mai poate întâmpla acest lucru. Deja avem foarte mari probleme. Foarte mulţi antreprenori nu au deschis, iar cei care au deschis şi-au asumat foarte multe riscuri.''

Proprietarii de restaurante au rămas în urmă cu plata angajaților și furnizorilor

''Noi, la momentul acesta, am început să ne plătim taxele din perioada iunie-decembrie a anului trecut. De abia am ajuns să plătesc luna august. Cum îşi închipuie guvernanţii, că noi o să trecem peste aceste lucruri şi cum o să putem să ne acoperim aceste cheltuieli odată cu măsurile noi pe care vor să le ia în această perioadă.

Pe de altă parte, nu am primit niciun grant. Suntem într-o situaţia foarte grea. Am aşteptat acest ajutor din partea Guvernului, el nu a venit, iar în momentul acesta ni se dă o veste extrem de proastă, că s-ar putea să facă un calcul din nou, care să ne ducă în situaţia de a închide.

Nu putem să acceptăm acest lucru şi cred că varianta cea mai câştigătoare în momentul acesta, nu este să ieşim în stradă, pentru că atunci când am ieşit, nu am obţinut nimic.'', a mai spus Ninel Dănilă.

Ce efect are, de fapt, reintrarea în scenariul roșu? Ziua în care viața ni se schimbă din nou

Dacă până în acest moment Institutul Național de Sănătate Publică nu introducea focarele în raportările zilnice, începând de astăzi, acestea vor fi introduse. 

Focarele reprezintă instituțiile unde sunt cel puțin 3 cazuri confirmate de COVID-19 și unde se poate demonstra, în cadrul anchetei epidemiologice, că transmiterea a fost de la o persoană la alta. 

Ce înseamnă scenariul roșu

În primul rând, mai multe restricții, în special în ceeea ce privește școala. De exemplu, în acest moment, Capitala se află în scenariul galben. Dacă vă intra în scenariul roșu, elevii de clasa a opta și clasa a douăsprezecea, care mergeau fizic la școală, vor trece în online. 

În afară de școli, multe afaceri vor fi restricționate de diferite măsuri și programe. 

Mai mult decât atât, restaurantele, dar și teatrele, s-ar putea închide din nou. 

 

 

 

×
Subiecte în articol: scenariul roșu Traian berbeceanu
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close