Antena 3 CNN Coronavirus Dr. Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea populației, la începutul lunii aprilie. Este un termen realist

Dr. Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea populației, la începutul lunii aprilie. Este un termen realist

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat într-o conferința de presă, susținută marți la Palatul Victoria., că se așteaptă ca din luna aprilie să înceapă vaccinarea populației generale.

Dr. Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea populației, la începutul lunii aprilie. Este un termen realist
de Mia Lungu    |    05 Ian 2021   •   17:35

"În ceea ce priveşte etapa a treia de vaccinare, estimăm că începutul lunii aprilie este un termen realist, pe care îl putem lua în calcul. Însă trebuie să înţelegem că folosim acest termen de estimare pentru că momentul de început al vaccinării pentru această categorie practic este influenţat de ritmul de livrare a dozelor de vaccin şi de capacitatea de vaccinare." a spus Valeriu Gheorghiță în conferința de presă. 

Dr. Valeriu Gheorghiţă: "În ianuarie intră în România 600.000 de doze de vaccin. Etapa a doua vizează vaccinarea a 4 milioane de vârstnici"

În prezent, vaccinarea se desfăşoară după regulile primei etape, care vizează imunizarea a circa 250 de mii de membri ai personalului socio-medical.

Pentru etapa 1 sunt prevăzute 376 de centre de vaccinare iar în etapele a doua și a treia în România ar urma să funcționeze 1.000 de centre de vaccinare, estimează Valeriu Gheorghiţă, potrivit căruia capacitatea de vaccinare va ajunge la 150.000 de persoane pe zi.

Etapa a doua este prevăzută să demareze în jurul datei de 15 ianuarie. Se va începe cu aproximativ 40 de mii de persoane din centrele de îngrijire, pentru vaccinarea cărora se vor folosi echipe mobile.

Totalul populaţiei din etapa a 2-a se ridică la 4 milioane de persoane cu prioritate la vaccinare. Este vorba despre oameni cu vârste peste 60 de ani şi persoane care suferă de afecţiuni cronice.

"Obezitate, diabet zaharat, bolile cardio-vasculare, bolile pumonare cronice, bolile renale cronice, persoanele cu condiții de imuno-depresie, prin boală sau prin tratament, pacienți aflați post-transplant, pacienți cu neoplastii, cu tumori, cu cancere în evoluție. Sunt principalele categorii recunoscute de OMS." a detaliat şeful campaniei de vaccinare. 

La aceste categorii se adaugă circa 1,5 milioane de persoane care deservesc activități esențiale.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close