Antena 3 CNN Economic ANAF, cu ochii pe investitorii în monede virtuale. Fiscul vrea să impună un impozit de 10% din profit

ANAF, cu ochii pe investitorii în monede virtuale. Fiscul vrea să impună un impozit de 10% din profit

ANAF este cu ochii pe cei care încaseză venituri din criptomonde, avertizează specialiştii. Fiscul vrea să impună un impozit de 10% din profit şi doar cei care au câştiguri anuale mai mici de 600 de lei pe an sunt scutiţi. Cifrele arată că se pot face bani frumoşi din criptomonede. Atenţie însă, monedele virtuale sunt extrem de volatile, motiv pentru care experţii recomandă să investim cu prudenţă.

ANAF, cu ochii pe investitorii în monede virtuale. Fiscul vrea să impună un impozit de 10% din profit
Sursa foto: Pixabay
de Georgiana Adam    |    15 Apr 2021   •   20:03

Românii sunt tot mai interesaţi să îşi investeasca economiile în monede virtuale sau în acţiuni pe bursă. Câştigurile pot fi substanţiale, mai ales în cazul criptomonedelor.

Cât de substanțiale pot fi câștigurile

De exemplu, cine a investit în urma cu un an 10.000 de euro în Bitcoin, are acum în cont 77.000 de euro. Monedele virtuale sunt însă extrem de volatile, de aceea şi specialiştii recomandă multă prudenţă.

''Criptomonedele sunt cele mai speculante şi cele mai riscante forme de investiţii şi ele sunt dedicate investitorilor strategici care au multă experienţă, care au multă educaţie, care au multe resurse pot să aştepte. Nu intraţi niciodată cu sume mari deodată: fixaţi-vă o sumă lunară 200-300 de lei, cât vă permiteţi'', a spus Adrian Asoltanie, trainer educaţie financiară.

Economiile mai pot fi plasate şi în acţiuni la bursă, mai puţin riscante decât criptomonedele. De exemplu, cel mai bun randament al unui fond local de acţiuni a fost de 24% în ultimul an. Şi în acest caz, alegerile neinspirate pot genera randamente negative.

''Încercaţi să analizaţi şi să mergeţi pe companii din diferite sectoare. Căutaţi ştiri despre fiecare şi analizati foarte mult. Mergeţi şi spre analiza fundamentală şi cea tehnică'', a spus Laurenţiu Mihai, investitor.

Din aceste câstiguri suplimentare, Fiscul încasează 10% din profit. Şi e o greşeală să credem că nu urmăreşte toate aceste tranzacţii.

Adrian Asoltanie, trainer educaţie financiară. ''Eu vă garantez ca ANAF-ul ştie absolut toate tranzacţiile!''

Mai mult de decât atât, o să poată să ceară în orice moment rapoarte, fie de la platforme şi de la bănci'', adaugă Adrian Asoltanie, trainer educaţie financiară. 

Pentru cei care nu vor să rişte să piardă bani, cele mai sigure tipuri de investiţii rămân depozitele în lei sau titlurile de stat

×
Subiecte în articol: ANAF monede virtuale criptomonede fisc profit
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close