Antena 3 CNN Economic Avertisment dur din partea specialiștilor: urmează concedieri masive. Care sunt companiile care vor renunța la angajați

Avertisment dur din partea specialiștilor: urmează concedieri masive. Care sunt companiile care vor renunța la angajați

Un tsunami de concedieri va lovi Europa în următoarea perioadă, iar România nu va fi ferită. Este avertismentul pe care îl lansează specialiştii, în ciuda eforturilor pe care le depun liderii europeni să ajute statele cu bani pentru păstrarea locurilor de muncă. Cele mai lovite industrii vor fi transportul și comerțul cu amănuntul.

Avertisment dur din partea specialiștilor: urmează concedieri masive. Care sunt companiile care vor renunța la angajați
Sursa foto: Pixabay
de Diana Dragotescu    |    26 Aug 2020   •   12:05

Atunci când țările europene au ordonat întreprinderilor să închidă și angajații să rămână acasă, pe măsură ce coronavirusul s-a răspândit, guvernele au luat măsuri radicale pentru a proteja lucrătorii de perspectiva unei șomaje în masă, pompand miliarde la companii pentru a menține oamenii angajați.

Până la 59 de milioane de locuri de muncă riscă acum să reducă orele sau să plătească încetări temporare sau concedieri permanente, în special în industrii precum transportul și comerțul cu amănuntul, potrivit unui studiu realizat de McKinsey & Co. Guvernele avertizează că milioane vor pierde în curând salarii, iar Banca Centrală Europeană săptămâna trecută a declarat că șomajul va crește și va rămâne ridicat chiar și atunci când se va produce o recuperare a pandemiei.

Ce companii mari urmează să reducă posturile

- Airbus

- BP

- Renault

- Lufthansa

- Air France

- lanțul de magazine Debenhams

- Banca Irlandei

În comparație cu Statele Unite, care au pierdut peste 20 de milioane de locuri de muncă doar în aprilie, programele din UE au împiedicat șomajul să plece de pe topuri. Germania, Franța, Danemarca și Marea Britanie se numără printre țările care au angajat așa-numitele scheme de muncă pe termen scurt, naționalizând  salariile a aproximativ 60 de milioane de angajați din sectorul privat. Airbus, BP, Renault, Lufthansa, Air France, lanțul de magazine Debenhams, Banca Irlandei, retailerul W.H. Smith și chiar McLaren Group, care include echipa de curse Formula 1, împreună cu nenumărate companii mai mici, se numără printre acele reduceri de planificare care vor face disponibilizari.

Avertismentul specialiştilor: vine criza locurilor de muncă

"Vedem un val uriaș de restructurare care vine, în special în Germania, Franța și Statele Unite. În septembrie, octombrie și noiembrie, vom înregistra probabil un milion de șomeri suplimentari doar în Franța - nu doar oameni care lucrează pe termen scurt, ci și oameni cu înaltă calificare”, avertizează Christophe Catoir, preşedintele Adecco pentru Franta şi Europa de Nord, citat de New York Times

Ce s-a întâmplat cu firmele din România pe perioada pandemiei

- 130.000 de firme au trăit din şomaj tehnic

- s-au înregistrat 60.634 de noi firme faţă de 88.508 anul trecut

- au fost radiate 28.082 de firme 

- 875.000 de persoane au avut contractele de muncă suspendate

Avertisment dur: urmează concedieri masive

×
Subiecte în articol: concedieri
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close