Antena 3 CNN Economic (P) Conferinţa Europeană a Serviciilor Financiare ECFS2021. România, țara care a experimentat digitalizarea accelerată a serviciilor financiare

(P) Conferinţa Europeană a Serviciilor Financiare ECFS2021. România, țara care a experimentat digitalizarea accelerată a serviciilor financiare

La un an de când Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia de COVID, mediul de afaceri s-a digitalizat accelerat. Companiile și angajații din România s-au adaptat rapid la telemuncă, iar clienții, la tranzacțiile online. 

(P) Conferinţa Europeană a Serviciilor Financiare ECFS2021. România, țara care a experimentat digitalizarea accelerată a serviciilor financiare
de Georgiana Adam    |    11 Mar 2021   •   17:20

Populația a fost forțată să își crească nivelul de educație financiară. În piața serviciilor financiare - asigurări, piața de capital și pensiile private - digitalizarea a urmat o curbă cu pantă abruptă iar tendința se va menține în viitor.

"În ultimul an s-au înregistrat progrese în ceea ce privește piața românească de servicii financiare nebancare. Este un proces care, în mod normal, s-ar fi petrecut pe parcursul a câțiva ani. A fost o dezvoltare accelerată, forțată de pandemia pe care o parcurgem (...) Avantajele digitalizării sunt: reducerea timpului, transparența proceselor, siguranța și îmbunătățirea experienței utilizatorului și reducerea costurilor", a spus Valentin Ionescu, Director, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul Conferinței Europeane a Serviciilor Financiare 2021.

Prin educație financiară, fiecare dintre noi își poate ameliora nivelul de prosperitate, ceea ce se reflectă, în final, asupra gradului de bunăstare a întregii societăți.

Parcurgând acest proces, populația se poate familiariza cu instrumente specifice asigurărilor private sau pieței de capital.

Este vorba despre piețe cu mare potențial de creștere în România. 

"Piața asigurărilor are o pondere de 2+ % din PIB, piața de capital se apropie de 5%. Pensiile private sunt la 7% din PIB iar în următorii 3-4 ani au potențial de creștere de cel puțin 10% din PIB", spune Daniel Armeanu, vicepreședinte ASF.

Cei care doresc să își aprofundeze cunoștiințele economico-financiare au la dispoziție în România instituții de învățământ superior de top.

Academia de Studii Economice este prezentă în Topul Times Higher Education pentru țări cu economii emergente.

"Este o competiție cu universități ce dispun de bugete care se ridică la nivelul bugetului național pentru învățământ superior. Eu, personal, măsor aceste clasamente prin numărul de studenți străini. Dacă la început de mandat, 2016 - 2017, nu aveam prea multe solicitări pentru procedura de admitere a studenților străini, în ultimi ani avem aproape zilnic astfel de solicitări ale studenților străini care vor să învețe în facultăți din România", menționează rectorul Academiei de Studii Economice, Nicolae Istudor.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close