Antena 3 CNN Economic Platforma online care arată evoluția economiei românești: E posibil să avem o scădere de 6,5% a PIB

Platforma online care arată evoluția economiei românești: E posibil să avem o scădere de 6,5% a PIB

Șase cercetători ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, printre care și un masterand, au lansat cea mai complexă platformă de monitorizare a efectelor economice ale pandemiei de COVID-19.

Platforma online care arată evoluția economiei românești: E posibil să avem o scădere de 6,5% a PIB
Sursa foto: Foto: Facebook
02 Mai 2020   •   10:41

Românii pot vedea evoluție pe econ.ubbcluj.ro/coronavirus

”Încă din primele zilei de criză ne-am concentrat asupra efectelor economice ale situații și ne-am dat seama din primele săptămâni că pentru a avea o situație clară trebuie să ne uităm la diferete portale, surse fragmentate și e foarte greu să ne formăm o situație completă.

Așa ne-am gândit să facem acest portal online. Ne-am propus să actualizăm datele în regim zilnic. Pornind de la aceste date noi am început să elaborăm niște analize și previziuni privind evoluția posibilă a economiei din România.

Un prim rezultat l-am afișat pe site-ul nostru. Pe baza estimărilor noastre, avem o evoluție anuală a PIB-ului din România de - 6,5%, potrivit calculelor noastre. Noi credem că până la sfârșitul anului avem această scădării. Pentru ultimele luni vedem o scădere de -15%.”, a spus  Levente Szász, prodecan al FSEGA, pentru Antena 3.

Platforma realizată de cercetătorii Facultății de Științe Economice din cadrul Universității Babeș-Bolyai va oferi date la zi și după ridicarea restricțiilor impuse de pandemiei. Aceasta va funcționa ca centrul de monitorizare a situației economiei românești și va atrage inclusiv studenți care să ajute la o centralizare zilnică a datelor. Până acum, în România au fost confirmate 11.616 de cazuri cu infecția Sars-cov-2 dintre care 3404 de persoane s-au vindecat. Numărul testelor realizate urcă la 150.309.


 

×
Subiecte în articol: economie evolutie platformã
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close