Antena 3 CNN Economic Mecanismul financiar ITI Delta Dunării, cel mai mare proiect de investiţii din România

Mecanismul financiar ITI Delta Dunării, cel mai mare proiect de investiţii din România

ITI Delta Dunării gestionează un mecanism financiar european devenit funcțional în premieră la Tulcea. Cel mai mare proiect de investiţii din România are, în prezent, peste 1600 de proiecte care au obținut finanțare, dintre care 900 sunt din mediul privat.

Mecanismul financiar ITI Delta Dunării, cel mai mare proiect de investiţii din România
Sursa foto: Facebook / ADI ITI Delta Dunării
12 Mar 2021   •   17:30

"Instrumentul financiar ITI a pus la dispoziția comunității un buget de 1,1 miliarde de euro. Posibilitatea de a obține finanțare a fost la îndemâna mediului privat cât şi public. În prezent ne referim la peste 1.600 de proiecte contractate (pentru care s-a obţinut finanţare ).

Practic, o rată de contractare de peste 90%. De finanțare ITI beneficiază Podul peste Dunăre Tulcea-Brăila. Tot cu bani europeni prin ITI se modernizează pentru prima dată în istoria de după Revoluție, Portul și faleza din municipiul Tulcea. Peste 900 de proiecte au obținut finanțare prin mecanismul ITI în mediul privat. Asta înseamnă dezvoltarea afacerilor, locuri de muncă, dezvoltare locală.

Regretăm faptul că imaginea noastră a fost anexată unor subiecte de presă care nu au nicio legătură cu activitatea Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării. Se pierde din vedere care este scopul și rolul ADI ITI Delta Dunării. Trebuie să se înțeleagă foarte clar că ADI ITI Delta Dunării nu gestionează fondurile europene. Insist, ADI ITI Delta Dunării nu are nicio implicare în procesul de depunere, evaluare, selecție, contractare și plată a proiectelor, activitate ce intră în atribuția Autorităților de Management care gestionează fondurile europene.

Ceea ce face ITI în acest teritoriu se reduce la diseminarea informației, la asigurarea accesului la finanțare pentru Unitățile Administrativ Teritoriale rurale mici, în același timp sprijin acordat beneficiarilor din mediul privat în implementarea proiectelor”, a declarat Ilie Petre, președintele Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării.

ADI ITI Delta Dunării implementează o strategie de dezvoltare care se se referă la cele 38 de unități administrativ teritoriale care fac parte din teritoriul ITI.

Toate proiectele contractate prin acest mecanism financiar se regăsesc în această strategie aprobată prin Hotărâre de Guvern.

Președintele Ilie Petre a subliniat totodată faptul că într-o competiție națională, comunităţi/beneficiari din judeţul Tulcea nu ar fi accesat niciodată proiecte cu finanţare europeană pentru că nu ar fi îndeplinit punctajul minim prevăzut în ghidurile de finanțare. Existenţa acestui mecanism ITI a dat posibilitatea ca în aceste comunităţi să se dezvolte proiecte cu bani europeni.

Prin intermediul mecanismului implementat de ITI Delta Dunării, antreprenorii din judeţul Tulcea au reuşit să obţină finanţări în diverse domenii.

"Eu am o fermă de bovine, în Deltă, la Caraorman. Finanțarea obținută prin mecanismul ITI m-a ajutat foarte mult să-mi extind și să-mi dezvolt activitatea. În urmă cu doi ani, am încercat, în afara ITI, să accesez fonduri pentru a achiziționa o barcă, proiect care mi-a fost respins", a declarat în cadrul evenimentului, Alexandra Maxim, antreprenor din localitatea Caraorman, comuna Crișan, județul Tulcea.

"Am participat la scrierea acestei strategii care a adus banii europeni la Tulcea. Îmi aduc aminte că experții Băncii Mondiale au venit în Jurilovca de cel puțin patru ori. Totul s-a făcut în urma unor analize făcută de experții Băncii Mondiale după care s-au trasat liniile de finanțare. Trebuie reținut că dacă nu exista acest mecanism ITI, nu am fi reușit să avem această consistență de proiecte atât pe zona privată cât și pe zona publică. Pe zona publică, tot ceea ce vor vedea în următorii doi, trei ani de zile, locuitorii județului Tulcea pe partea de infrastructură rutieră și chiar apă-canal nu se putea realiza dacă nu exista acest mecanism ITI. Trebuie înțeles foarte clar acest lucru", a explicat şi Eugen Ion, primar al comunei Jurilovca și președinte al Filialei Tulcea a Asociației Comunelor din România.

×
Subiecte în articol: ITI Delta Dunării Tulcea
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close