Antena 3 CNN Economic "Nu putem lăsa o măsură care merge prost". Interviu cu Ministrul Economiei despre banii europeni și sprijinul acordat firmelor românești

"Nu putem lăsa o măsură care merge prost". Interviu cu Ministrul Economiei despre banii europeni și sprijinul acordat firmelor românești

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a vorbit în exclusivitate pentru Antena 3 despre măsurile reparatorii de care are nevoie economia românească pentru a estompa efectele pandemiei, promițând că ajutoarele pentru relansarea afacerilor vor veni o parte până în toamnă şi cealaltă la începutul anului viitor.

"Nu putem lăsa o măsură care merge prost". Interviu cu Ministrul Economiei despre banii europeni și sprijinul acordat firmelor românești
Sursa foto: hepta
de Gina Vacariu    |    02 Apr 2021   •   16:10

- Ați deblocat măsura 2, încep să vină banii, dar totodată avem în jur de 70.000 de firme care au depus acte pentru toate cele trei măsuri și până în acest moment avem foarte puțini bani în economie...

Cea mai mare problemă este faptul că bugetul acestor măsuri a crescut cu 500 milioane de euro, o sumă foarte mare, pentru care nu aveam încă un contract de finanțare. Banii care erau alocați inițial pentru Măsura 2 s-au plătit, acum suntem în faza în care plătim finanțarea care a venit suplimentar și pentru care trebuie să găsim soluții și le-am prezentat pe toate. Le facem.

Încă din luna ianuarie împreună cu ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea am avut discuții și am găsit o soluție din această facilitate ReACT-EU, ca să luăm acești 500 de milioane de euro care au fost promiși, care au fost suplimentați la buget, dar pentru care nu aveam sursă de finanțare, să îi dăm din facilitatea aceasta.    

S-au făcut vreo 3000 de plăți, o să ajungem la 8000-9000, acum suntem încă în perioada în care plătim, facem maximum pentru a putea accelera ritmul acesta. Eu îmi doresc ca până la jumătatea anului să intre toți acești bani în economie. Inclusiv Măsura 3, dar atenție, acolo nu sunt bani care intră direct, ci prin decontare, la fiecare factură a unei investiții ți se rambursează banii.

"Nu putem lăsa o măsură care merge prost"

Când încep și acolo plățile pentru că, până acum, nu a ajuns niciun ban?

Nu a ajuns pentru că avem această problemă... sistemul așa cum a fost el gândit... Ați văzut că au fost 27.000 de cereri, 3000 de companii, jumătate sunt pe propiecte imobiliare, iar  vreo1100 de companii au avut aplicații foarte aproape de cofinanțare și în ultimele 48 de ore, când am avut niște suspiciuni de fraudă, l-am făcut foarte public. Le-am spus și premierului, nu putem lăsa o măsură care merge prost.

Vrem să reluăm această procedură de îndată ce avem ReACT-EU și avem finanțarea și pentru ea. Va dura mai puțin de câteva luni, este prioritatea imediat după plățile la M2. Prioritățile acum sunt schema de la Horeca, de 20%, și M3.
Măsura 3 nu are un caracter reparatoriu, este pentru investiții viitoare. Caracter reparatoriu au Măsurile 1-2 și Măsura Horeca, acestea sunt cele care îți dau gura de oxigen mare de care are nevoie economia acum. 

Cladiu Năsui a avut şi un mesaj pentru protestatari, recunoscând că guvernul a făcut greşeli în gestionarea pandemiei

Unde credeți că greșit guvernul de lumea a ieșit în stradă, nemulțumită de restricții?
Nu cred că putem vorbi neapărat de o greșeală a guvernului, cât de poate o comunicare mai bună a măsurilor acestea și o înțelegere mai bună că ele sunt necesare ca să trecem de momentul acesta foarte greu.
Poate putem să le explicăm mai bine, în orice caz protestele cred că sunt legitime, violența însă nu. Aici trebuie să tragem o linie, poți să nu fii de acord cu o măsură a guvernului, poți să protestezi dar când treci linia și faci acțiuni violente nu este ok. Nu este ok oricare ar fi ideea. Și eu am susținut unele proteste, pe altele nu le susțin. Este dreptul fiecărui român să facă lucrul acesta. Aceste măsuri nu le ia nimeni din plăcere, le luăm pentru a face ceea ce am spus și în timpul campaniei electorale- adică a pune sănătatea românilor pe primul loc. 

Ctește și: Cum mergem în vacanță în Bulgaria și Grecia de Paște sau 1 mai? Năsui: ”Trebuie să vă asumați asta!”

 

×
Subiecte în articol: claudiu nasui bani europeni HoReCa
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close