Antena 3 CNN Economic Mugur Isărescu: Un deficit suplimentar de peste 1% în doar câteva luni n-am prea văzut de când sunt în această funcție

Mugur Isărescu: Un deficit suplimentar de peste 1% în doar câteva luni n-am prea văzut de când sunt în această funcție

BNR e preocupată de deficitul bugetar și mai ales de surplusul acestui deficit de după instalarea noului guvern liberal, dar problemele aduse de politica accentuat prociclică a fostului guvern social democrat trebuie rezolvate pas cu pas, a spus miercuri Guvernatorul BNR la briefingul de presă.

Mugur Isărescu: Un deficit suplimentar de peste 1% în doar câteva luni n-am prea văzut de când sunt în această funcție
08 Ian 2020   •   15:53

”Sprijinim abordarea pas cu pas a problemelor. Surplusul deficitului bugetar trebuie finanțat. Am conlucrat cu Finanțele și ați văzut că nu au sărit nici cursul nici dobânzile. Pot să spun că un deficit suplimentar de peste 1% în doar câteva luni n-am prea văzut de când sunt în această funcție”, a spus miercuri Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Oficialul BNR și-a continuat tonul ușor critic la adresa politicilor Guvernului Orban. 

”BNR și eu personal am fost împotriva amânării plăților bugetare doar pentru a atinge un deficit de 3% . Asemenea amânări duc la formarea de arierate în lanț. Nu credem că o corecție brutală a deficitului este suportabilă de economie în acest an. Suntem pentru o corecție tolerată de economie, dar care să nu împingă economia și țara spre o recesiune. Suntem foarte reticenți în a sugera o majorare a taxelor în acest an. Așa cum am mai spus, ieșirea dintr-o politică pronunțată prociclică e foarte dificilă. Dacă apeși foarte tare pe accelerație nu e foarte indicat să apeși imediat la fel de puternic pe frână. Lucrăm cu Guvernul pentru a ieși o găsire înțeleaptă dintr-o situație deloc ușoară. Știu din experiența lui 2008-2009. Primele măsuri vizate atunci nu vizau creșteri de TVA. Dar s-a ajuns acolo iar acele măsuri au adâncit deficitul. Aceste măsuri sunt decente dar nu suficiente. Dar trebuie să ținem cont că avem un guvern minoritar, un sentiment în societate că în materie de venituri totul trebuie să crească. Închei spunând că nu va fi ușor să găsim acea formulă, acel mix de politici care să nu încetinească foarte tare creșterea economică”, a precizat Guvernatorul BNR.

 

 

×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close