Antena 3 CNN Economic Ratingul de țară a rămas neschimbat. Analiștii arată ce se va întampla cu ratele românilor după 1 ianuarie

Ratingul de țară a rămas neschimbat. Analiștii arată ce se va întampla cu ratele românilor după 1 ianuarie

Agenția Standard & Poor’s a reconfirmat, vineri seară, ratingul de țară al României, decizie care influențează dobânzile la care se împrumută România. Agenția a estimat și o scădere economică de 5,2% în acest an. Invitați în emisiunea Income de la Antena3, Adrian Mănuțiu, analist economic și Adrian Negrescu, consultant financiar, au explicat cum se va traduce asta în buzunarele românilor.

Ratingul de țară a rămas neschimbat. Analiștii arată ce se va întampla cu ratele românilor după 1 ianuarie
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    05 Dec 2020   •   11:04

"Poate lumea se întreabă 'cu ce mă influențează pe mine faptul că un expert sau altul de la o agenție mai mult sau mai puțin cunoscută, ne dă un rating?'.

E foarte important legat de felul în care evoluează cursul valutar, e foarte important pentru felul în care evoluează ratele dobânzilor, pentru creditele pe care oamenii le au, e foarte important pentru valoarea importurilor, banii cu care statul se împrumută, ușurința cu care statul poate să atragă împrumuturi.", a explicat Adrian Măniuțiu, sâmbătă, la emisiunea Income.

"Ne aflăm într-o zona extrem de dificilă din punct de vedere fiscal. În 2021 costurile cu salariile și pensiile vor ajunge la 27,5 % din PIB în condițiile în care veniturile sunt estimate undeva la nivel de 26,7% din PIB. Practic tot ce adunăm din economie din taxe și impozite se vor duce pe salarii și pensii." a amintit Adrian Negrescu, consultant financiar, învitat și el în emisiune.

Ce se întâmplă cu ratele românilor după 1 ianuarie

Potrivit surselor Antena3, Premierul Ludovic Orban și Ministrul Finanțelor Publice Florin Câțu au agreat o varianta de prelungire a ratelor cu reprezentanții băncilor și după data de 1 ianuarie 2020.

Asta înseamnă că ratele s-ar putea prelungi încă 6 luni, până în luna iunie a anului viitor. Însă nu pentru toți românii, ci doar pentru anumite categorii profesionale. Mai exact, cei care lucrează în domeniile direct afectate de pandemia COVID-19 cum ar fi hotelurile, restaurantele, cafenelele sau persoanele aflate în șomaj și cei care lucrează în firme cu activitatea suspendată sau oprită cu totul.

Intr-o declarație de presă susținută sâmbătă dimineață, Ministrul Finanțelor Publice, Florin Câțu a făcut câteva precizări despre ratingul primit de România:

"Astăzi avem vești foarte bune pentru România și pentru români. Cea de-a treia agenție de rating Standard & Poor’s a păstrat ratingul Romaniei. (…) Un rating care recomandă românia pentru investiții. 
Agenția de rating a apreciat în comunicat nivelul moderat al datoriei publice și al datoriei externe, dar și convingerea că Guvernul care va fi numit după alegerile generale din decembrie anul curent, va reduce dezechilibrele fiscale și va continua să ofere un sprijin fiscal amplu care să încurajeze redresarea economică în 2021"

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close