Antena 3 CNN Economic Tutorial Antena 3. Ce să faci ca să nu plăteşti facturi uriaşe la curent

Tutorial Antena 3. Ce să faci ca să nu plăteşti facturi uriaşe la curent

Haosul generat de liberalizarea pieţei de energie electrică nu s-a încheiat. Antena 3 îţi spune, într-un tutorial video, ce trebuie să faci ca să nu plăteşti facturi uriaşe la curent.

Tutorial Antena 3. Ce să faci ca să nu plăteşti facturi uriaşe la curent
de Roana Rotaru    |    11 Feb 2021   •   14:21

Clipul video pe care nu trebuie să îl ratezi dacă nu vrei să plăteşti facturi mari la energia electrică.

Am creat un tutorial în care afli, pas cu pas, ce trebuie să faci pentru a nu plăti facturi la curent mai mari chiar şi cu 26%. Află tot ce ai de făcut pentru a te asigura că plăteşti un preţ corect la curent.

Primul pas este să aflaţi dacă sunteţi sau nu pe piaţa liberă spre care trebuie să migraţi dacă nu vă dau afară banii din casă. Pentru a afla acest lucru, luaţi ultima factură şi vă uitaţi în colţul din stânga-sus, imediat sub numele furnizorului, iar dacă acolo găsiţi sintagma "factură piaţă concurenţială" înseamnă că deja sunteţi pe piaţa liberă şi nu trebuie să faceţi ceva.

Dacă pe factură nu scrie nimic de genul, înseamnă că sunteţi printre cei aproape şase milioane de consumatori care plătesc acum tarife de serviciu universal, adică tarife mai mari.

În acest caz, sunteţi în situaţia în care trebuie să vă schimbaţi contractul, să vă alegeţi fie un nou funizor, fie să mergeţi spre o ofertă a furnizorului actual.

Pasul 2: Cum alegeţi o altă ofertă

Putem începe prin a ne uita la ce ne oferă furnizorul nostru actual, cel tradiţional, care, mai nou, este obligat de autorităţi să ne trimită un formular de selecţie-ofertă, un formular pe care îl vom primi împreună cu plicul care ajunge la noi lunar.

Aici veţi găsi trei oferte:

- prima ofertă este oferta cu cel mai mic tarif concurenţial din portofoliul furnizorului nostru actual. Atenţie! Acest tarif nu este neapărat şi cel mai mic din întreaga piaţă, ci doar din ce ne poate oferi furnizorul actual

- ofertă alternativă;

- ofertă de serivicu universal.

Pasul 3. Dacă ne interesează ceea ce ne oferă furnizorul nostru actual, pur şi simplu bifăm oferta care ne interesează, semnăm formularul şi îl trimitem furnizorului, care este obligat ca în termen de cinci zile să aplice noile tarife.

Putem însă să încercăm să obţinem o ofertă chiar şi mai bună decât ce ne oferă furnizorul actual. Pentru asta, vom folosi comparatorul de preţuri disponibil pe site-ul ANRE.

Pentru acest lucru, aveţi nevoie de un calculator.

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close