Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Cum integrezi legumele în meniul copiilor. Lygia Alexandrescu, nutriționist: '''Putem să introducem în anumite alimente care fac plăcere''

Cum integrezi legumele în meniul copiilor. Lygia Alexandrescu, nutriționist: '''Putem să introducem în anumite alimente care fac plăcere''

Dacă în timpul iernii au predominat grăsimile și proteinele animale, primăvara ar trebui să fie despre detoxifierea organismului și alimentarea sa cu produse cât mai naturale. Astfel, nutriționiștii recomandă să profităm de apariția verdețurilor și să le consumăm într-o cantitate cât mai mare.

Cum integrezi legumele în meniul copiilor. Lygia Alexandrescu, nutriționist: '''Putem să introducem în anumite alimente care fac plăcere''
de Georgiana Adam    |    14 Apr 2021   •   13:46

Acestea sunt o sursă esențială de acizi graşi omega-3, foarte importanţi atât în prevenţia, cât şi în tratamentul afecţiunilor cardiace, a depresiei, a tulburărilor imunitare, a cancerului şi a altor afecţiuni inflamatorii.

De asemenea, verdețurile de primăvară sunt recomandate și celor mici. 

Cum pot fi introduse verdeţurile chiar și în farfuriile celor mai mofturoși copii

''Sunt zarzavaturi de primăvară, zarzavaturi care, așa cum spun bunicile noastre, primenesc sângele. Sângele are nevoie de această primenire la început de primăvară. S-a pierdut mult fier și atunci el trebuie înlocuit cu o sursă naturală. Sunt o adevărată binefacere aceste zarzavaturi de primăvară pe care le avem doar acum și aici mă refer la urzici și la leurdă, spanacul e tot timpul anului'', a spus Lygia Alexandrescu, nutriționist.

Pe cât de sănătos ar putea fi programul alimentar din această perioadă, pe atât de refuzat ar putea fi de unii membri ai familiei.

''Foarte mari dificultăți avem cu membrii familiei să îi convingem să mănânce și aici intră cel mai adesea copiii în discuție, pentru că, nu-i așa, culoarea verde nu îi atrage foarte tare și pentru că nu e un gust atât de apetisant. Și atunci, câteva trucuri ar trebui să folosim tocmai pentru a se bucura și ei de aceste proprietăți miraculoase''.

Gătite corect, urzicile, leurda și spanacul pot face obiectul multor preparate delicioase și apreciate

''Putem să introducem în anumite alimente care fac plăcere. Niciodată un copil nu va refuza pastele sau foarte rar va refuza pastele sau pizza sau supele cremă care au crutoane, care au unt și care sunt gustoase. Și atunci, le vom încorpora în aceste produse atât de mult iubite'', a explicat Lygia Alexandrescu.

De exemplu, leurda poate fi adăugată în compoziția de paste. Cunoscută și drept usturoiul sălbatic, conține o mulțime de substanțe nutritive, printre care vitamina A, C și B-urile, minerale precum calciu, fier, fosfor și cupru și fitonutrienți.

''Leurda dă un gust minunat de usturoi și este foarte, foarte puțin recunoscută de copii ca ca fiind ceva ciudat și ceva nou. De asemenea, o lingură de smântână ar putea rezolva problema, pentru că dă acea senzație de plin, de gras, de bun, care ascunde gustul alimentelor care au multă clorofilă și, de ce nu, și culoarea'', adaugă nutriţionistul.

Spanacul și urzicile pot fi adăugate pe pizza

''Sub brânza din abundență rasă peste legume se poate adăuga spanacul sau pot fi adăugate urzicile, care și ele pot fi asezonate cu un pic de usturoi și copilul cu singuranță o va consuma, chiar dacă vor fi întrebări referitoare la culoare verde care totuși se vede, dar putem să îi convingem.

Spanacul și urzicile au cea mai mare notorietate în rândul românilor. Acestea conțin vitamine, luteină, fier și acid folic din care decurg numeroasele beneficii pentru sănătate.

''Supele cremă. În supă cremă putem introduce orice, la fel să nu uităm că în supa cremă punem un pic de unt, un pic de usturoi, punem crutoane și atunci bucuria de a consuma acel produs există și acolo se pot ascunde aceste minunății ale primăverii''

Trucuri pentru cei mai mofturoşi copii

Dacă vă doriți succes garantat în introducerea verdețurilor de primăvară în alimentația celor mai mofturoși din casă, mai există un secret.

''Și foarte important este ca atunci când vrem să le oferim aceste alimente care conțin leurdă și urzică, să nu existe multe snack-uri înainte de masă, adică au mâncat de dimineață, au poate o mică gustare de fruct, nu dulciuri, în așa fel încât să aibă senzație de foame și să nu fie de sațietate de la gustările anterioare. Deci când se așează să mănânce la masă copilul legume, păi să îi fie foame și atunci le va primi mult mai ușor.

 Specialiștii recomandă ca verdețurile de primăvară să fie consumate de cel puțin trei ori pe săptămână.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close