Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Când trebuie să ne sperie alergiile alimentare? Testele sunt necesare numai în anumite condiții

Când trebuie să ne sperie alergiile alimentare? Testele sunt necesare numai în anumite condiții

Este foarte important să știm că alergiile alimentare nu apar de la primul contact cu un produs alimentar și că nu este nevoie să facem anumite teste pentru a vedea dacă suntem alergici sau nu. Alergologul Poliana Leru ne explică în cel fel putem recunoaște intoleranțele alimentare atât la copii cât și la adulți.

Când trebuie să ne sperie alergiile alimentare? Testele sunt necesare numai în anumite condiții
Sursa foto: pixabay
de Andreea Cigolea    |    11 Mai 2021   •   11:03

”Alergiile alimentare sunt mai puțin frecvente în realitate decât par. Oamenii se tem de alergiile alimentare, mai ales pentru copii. Se consideră că numărul real al celor alergici la alimente sau cu intoleranțe alimentare este de 10 ori mai mic în realitate. Toate alergiile au crescut pentru că stilul de viață occidental și alți factori de mediu contribuie la creșterea alergiilor. 

În rândul copiilor, alergiile alimentare pot fi o problemă, dar trebuie abordate rezonabil. Dacă cel mic are simptome repetitive, cutanate, eczeme, nu crește, nu ia în greutate, are manifestări digestive, trebuie să fie mai multe semne care să creeze suspiciunea, teama de alergii și aceasta trebuie confirmată de specialist, prin diverse teste specifice. 

În același timp, restricțiile excesive nu sunt recomandate. În principiu, ca și prevenție pentru copiii foarte mici, alăptarea se consideră ca fiind un mijloc de protecție. Iar dacă părinții au impresia că cel mic este alergic la unul dintre alimente, în general la copii laptele de vacă și ouăle sunt cele mai alergizante, este bine ca un timp să le evite și să vadă dacă se remit simptomele. Deci, ameliorarea simptomelor după întreruperea acestui aliment este un argument pentru diagnosticul de alergie”, a povestit Poliana Leru la Antena 3. 

Alergiile nu apar imediat după consumul unui aliment

”Alergiile apar după un consum repetat și, în general, după un contact repetat cu un anumit aliment. Prima alergie la copilul mic este alergia la laptele de vacă. Din fericire, aceasta dispare în cea mai mare parte a cazurilor când copilul crește. De cele mai multe ori există această capacitate a organismului, a sistemului imunitar, de a depăși alergiile. În cazul adultului, există alte alimente care sunt pe primul loc, în general la adolescenți și la adulți sunt alergiile la arahide sau nuci și migdale, alergia la pește, la fructe de mare, crustaceele sunt alergizante și condimentele.

Prevenție

Testele sunt indicate persoanelor care au manifestări clinice. Recurgem la metode de diagnostic atunci când avem o suspiciune clinică. Și această suspiciune trebuie evaluată de specialist. Atunci când simptomele sunt repetitive sau se agravează este bine să confirmăm diagnosticul, pentru că atunci trebuie întrerupt consumului acelui aliment. 

Tratament

Există metode, de exemplu la alergia la laptele de vacă, la copilul mic, există metode de desensibilizare, dar este o schemă prin administrarea cantităților, începând cu cantități mici progresive, pentru a induce toleranța imunologică”, a mai spus medicul.

Alimentele care pot provoca alergii

”Alimentația de tip fast-food sau junk este alergizantă. Mâncarea chinezească poate să producă, există și un sindrom, sindromul restaurantului chinezesc, care determină intoleranțe, nu alergii. 

Anumite alimente, precum cei alergici la ambrozie, nu este bine să consume coriandru, există niște alergii încrucișate între polenul unor plante și alergiile alimentare” a conchis Poliana Leru la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close