Antena 3 CNN Externe Australia şi Brazilia, devastate de inundaţii: Cea mai mare catastrofă din istoria brazilienilor

Australia şi Brazilia, devastate de inundaţii: Cea mai mare catastrofă din istoria brazilienilor

Australia şi Brazilia, devastate de inundaţii: Cea mai mare catastrofă din istoria brazilienilor
14 Ian 2011   •   11:31

Inundaţiile continuă să facă ravagii în Australia şi Brazilia. Peste 500 de brazilieni au murit, din cauza ploilor torenţiale care au măturat totul în cale, au anunţat autorităţile locale. În Australia, bilanţul inundaţiilor a ajuns la 25 morţi şi câteva zeci de dispăruţi.

Cea mai mare catastrofă din istoria Braziliei

Ploile torenţiale şi alunecările de teren care au devastat regiunea muntoasă din apropiere de Rio au provocat moartea a peste 500 de oameni. Potrivit unui bilanţ  prezentat de AFP, au fost înregistrate 225 de decese la Nova Friburgo, 223 la Teresopolis, 39 la Petropolis şi 19 la Sumidouro.

Jurnaliştii brazilieni apreciază că inundaţiile din ultimele zile reprezintă "cea mai mare catastrofă naturală din istoria ţării”, depăşind-o pe cea de la Caraguatatuba, soldată cu 436 de morţi în 1967.

Australienii încep operaţiunile de salubrizare

În Australia, autorităţile au început să evaluaze amploarea pagubelor, în cartierele acoperite de noroi din Brisbane, în timp ce locuitorii altor oraşe se pregătesc pentru inundaţii. Până în prezent, au fost înregistraţi 25 de morţi, însă zeci de persoane sunt date în continuare dispărute.

Fluviul Brisbane, care traversează cel de-al treilea oraş important din Australia, a reintrat în matcă, iar retragerea apelor a scos la iveală străzi întregi, case şi birouri acoperite de un noroi lipicios şi urât mirositor. Aproximativ 30.000 de locuinţe sau întreprinderi au fost afectate de inundaţii.

Camioanele de colectare a gunoiului au reapărut pe străzi iar autorităţile le-au cerut persoanelor private şi întreprinderilor care dispun de utilaje adecvate să ajute la curăţarea acestui oraş.

„Vrei să-i salvezi pe toţi, dar nu poţi”

Operaţiunile de salvare din Australia au ţinut primele pagini ale publicaţiilor din întraga lume. A atras atenţia şi pilotul unui elicopter care a cules de pe acoperişuri mai multe persoane din zonele inundate.

„Încercăm doar să luăm oamenii de pe acoperişuri, iar cei de pe acoperişuri ne arată apoi alţi oameni, care sunt în apă şi se ţin cu disperare de marginea unei crengi, cu vârful degetelor, sau oameni blocaţi în copaci. Nu contează câţi oameni slavezi, întotdeauna vrei să mai salvezi unul. Încă Unul, măcar! Vrei să-i salvezi pe toţi, dar nu poţi”, spuneMark Kempson.

 

×
Subiecte în articol: inundatii Brazilia Australia morti sinistrati
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close