Antena 3 CNN Externe Autostrada spre Grecia, blocată de zeci de protestatari bulgari

Autostrada spre Grecia, blocată de zeci de protestatari bulgari

Câteva zeci de protestari bulgari, care cer de 24 de ore demisia Guvernului de la Sofia, blochează, duminică, autostrada spre Grecia. Oamenii acuză guvernul de corupție. Există mari întârzieri în desfășurarea traficului spre vecinii bulgarilor, în condițiile în care cozile erau deja kilometrice la intrarea în Grecia pe la punctul de trecere a frontierei Kulata - Promachonas din cauza măsurilor COVID-19 introduse de greci.

Autostrada spre Grecia, blocată de zeci de protestatari bulgari
de Gabriel Dano    |    02 Aug 2020   •   14:30

Protestul vine la patru zile după ce o acțiune similară a avut loc în centrul capitalei Sofia. Acolo, manifestanții au instalat corturi și au amenințat clar că nu vor renunța la proteste până când guvernul de la Sofia, pe care îl consideră corupt, nu va demisiona.

Oamenii spun răspicat că dacă premierul și membrii guvernului nu demisionează, aceste proteste nu se vor înheia. Protestatarii sunt nemulțumiți și de procurorul general pe care îl acuză că servește interesele oligarhilor locali și nu pe cele ale poporului.

La începutul lunii iulie, în peste 10 orașe din Bulgaria au avut loc astfel de proteste. Zeci de mii de oameni au protestat seară de seară cerând demisia guvernului, iar nemulțumirea populației a fost amplificată de scandalul de la mijlocul lunii iunie, atunci când în presa bulgară au apărut niște imagini similare cu cele din filmele cu gangsteri.

Scandalul care îl are în centru pe premierul bulgar

Fotografii care ar fi fost făcute în dormitorul premierului bulgar Boiko Borisov, în care acesta apare dormind alături de o armă şi o grămadă de bani, au ajuns în presă. Premierul bulgar a susţinut că imaginile sunt falsificate şi totul a fost pus în scenă cu un an în urmă de rivalii săi politici, cu scopul de a-l discredita.

„Borisov a predat voluntar guvernul Bulgariei puterilor din spatele scenei şi prin urmare face parte din acestea”, declara la acea vreme liderul Partidului Socialist de opoziţie, Kornelia Ninov, după apariţia imaginilor.

Fotografiile realizate la o rezoluţie scăzută şi furnizate de o sursă anonimă în data de 17 iunie, îl arată pe Borisov dormind lângă o noptieră pe care se aflau bancnote de 500 de euro şi un pistol.

„Este aceasta o formă de deep fake news sau ceea ce ni se arată reflectă realitatea?”, a scris joi, pe Facebook, Hristo Ivanov, liderul partidului de opoziţie Da, Bulgaria.

La puţin timp Borisov a ţinut o conferinţă de presă alături de mai mulţi membri ai partidului GERB. „Obiectivul este de a ne zdrobi mental, apoi fizic”, a afirmat premierul, dând de înţeles că în spatele acestui lucru se află oponenţii săi, deoarece „nimeni nu mă poate înfrânge în alegeri”.

În timpul unei conferințe de presă, Boiko Borisov a lăsat să se înţeleagă că preşedintele Rumen Radev, cu care este în relaţii tensionate, îl urmăreşte cu o dronă.

×
Subiecte în articol: Boiko Borisov
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close