Antena 3 CNN Externe Belgia: 249 de zile de când ţara nu are un guvern legitim. Studenţii protestează în lenjerie intimă

Belgia: 249 de zile de când ţara nu are un guvern legitim. Studenţii protestează în lenjerie intimă

Belgia: 249 de zile de când ţara nu are un guvern legitim. Studenţii protestează în lenjerie intimă
Sursa foto: Foto: AFP/Mediafax
18 Feb 2011   •   11:35

Belgia a doborât recordul mondial la... criză politică! Joi s-au împlinit 249 de zile de la alegeri, iar ţara nu are încă un guvern legitim.

Sute de studenţi au condamnat încăpăţânarea politicienilor prin manifestaţii cât mai hazlii cu putinţă. Unii s-au dezbrăcat în plină stradă, iar alţii au proclamat... revoluţia cartofilor prăjiţi - mâncarea tradiţională a Belgiei.

Cu 249 de zile scurse de la alegeri, fără ca partidele să fi putut forma un guvern, Belgia a bătut recordul istoric al crizei politice, deţinut până acum de irakieni.

Chiar dacă, spre deosebire de Irak, în Belgia nu a avut loc nici un război, politicienii flamanzi şi cei valoni se dovedesc şi mai puţin dispuşi la compromis decât irakienii. Studenţii din ambele comunităţi s-au străduit, însă, să arate că sunt mult mai deschişi decât oamenii politici.

Dezbinarea nu se face în numele nostru iar noi vrem un guvern acum! Trebuie să vă faceţi treaba acum, politicienilor.

După modelul "revoluţiei iasomiei" din Tunisia, tinerii şi-au botezat acţiunea "Revoluţia cartofilor prăjiţi".

Ei au reamintit că, oricare ar fi limba pe care o vorbesc, toţi belgienii apreciază cartofii prăjiţi, ca de altfel şi berea. Alţii au ales să protesteze fără haine şi le-au cerut politicienilor să facă acelaşi lucru, pentru a dovedi că nu au nimic de ascuns.

Studenţii au calificat acţiunea lor drept un succes. Rămâne de văzut dacă politicienii vor fi şi ei impresionaţi. Deocamdată, flamanzii şi valonii rămân, fiecare, pe poziţiile lor iar presa vorbeşte tot mai serios de o posibilă divizare a ţării.

 


×
Subiecte în articol: Belgia proteste
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close