Antena 3 CNN Externe Efectele economice ale inundaţiilor din Australia, mai grave decât cele ale uraganului Katrina

Efectele economice ale inundaţiilor din Australia, mai grave decât cele ale uraganului Katrina

Efectele economice ale inundaţiilor din Australia, mai grave decât cele ale uraganului Katrina
Sursa foto: Foto: Mediafax
12 Ian 2011   •   19:17

Inundaţiile din nord-estul Australiei ar putea afecta Produsul Intern Brut al ţării cu zece miliarde de dolari, ceea ce reprezintă un impact economic mai mare decât cel al uraganului Katrina din Statele Unite, susţin economişti citaţi de AFP.

Pentru statul Queensland, din apropierea Marii Bariere de Corali, inundaţiile au fost catastrofale. "Costurile vor fi uriaşe", afirmă Stephen Walters, economist-şef la banca de investiţii JP Morgan. Creşterea economică a Australiei ar putea scădea cu un procent din cauza inundaţiilor, susţine analistul. Mai precis, cu 13 miliarde de dolari australieni (12,88 miliarde de dolari americani). Totuşi, economia australiană şi-ar putea reveni în a doua jumătate a acestui an.

De asemenea, inundaţiile vor afecta exporturile de cărbune şi de materii prime, avertizează John Rolfe, profesor la Queensland Central University, iar efectele se vor resimţi câţiva ani.

"Pe termen lung, economia va avea de suferit din cauza perturbărilor durabile ale producţiei. Investiţiile importante din următorii doi-trei ani vor fi făcute în infrastructură, nu în ameliorarea productivităţii", subliniază Rolfe.

El a adăugat că impactul inundaţiilor asupra statului Queensland ar putea fi unul mai grav decât cel pe care l-a avut uraganul Katrina asupra economiei americane.

Potrivit estimărilor din 2005 ale autorităţilor americane, uraganele Katrina şi Rita au provocat daune de 70 - 130 de miliarde de dolari. Statul Queensland ar putea fi afectat direct în sectoarele minier şi al turismului.

Inundaţii şi incendii în Australia


Cel puţn 12 oameni au murit şi 90 au fost daţi dispăruţi, în urma inundaţiilor ce au lovit Australia în ultima vreme. În ultimele zile apele au distrus sute de case şi maşini.

Brisbane,al treilea oraş ca mărime din Australia, a fost devastat de inundaţii. Stratul de apă de pe unele străzi a depăşit doi metri înălţime. O mare parte a localităţii a fost evacuată, iar oficialii avertizează că situaţia se va agrava în zilele următoare.

O treime din statul Queensland a fost declarată zonă calamitată. În cele mai multe oraşe se mai poate circula doar cu barca.

Autorităţile vorbesc deja despre cele mai mari inundaţii din ultimii 40 de ani şi spun că apele acoperă acum un teritoriu mai mare decât cel al Franţei şi Germaniei, luate împreună.

În urma unundaţiilor, zeci de persoane sunt date dispărute iar echipele de intervenţie spun că există puţine şanse să mai fie găsite în viaţă.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close