Antena 3 CNN Externe Experţi OMS, la Wuhan: Virusul ar fi fost scăpat din laborator. "Ne-au arătat date pe care nu le-am mai văzut până acum şi de care nimeni nu ştie"

Experţi OMS, la Wuhan: Virusul ar fi fost scăpat din laborator. "Ne-au arătat date pe care nu le-am mai văzut până acum şi de care nimeni nu ştie"

Anunţ neaşteptat făcut de echipa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din Wuhan cu privire la COVID-19. 

Experţi OMS, la Wuhan: Virusul ar fi fost scăpat din laborator. "Ne-au arătat date pe care nu le-am mai văzut până acum şi de care nimeni nu ştie"
de Georgiana Adam    |    04 Feb 2021   •   13:40

Aceştia spun că au noi informaţii şi nu exclud posibilitatea ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator.

Anunţul vine la mai bine de un an de la declanşarea pandemiei provocate de Sars CoV-2, care a ucis peste două milioane de oameni în întreaga lume şi a infectat peste 100 de milioane. 

Echipa internațională de experți a OMS nu a exclus posibilitatea ca virusul să fi scăpat din laborator

"Vreau să spun că ne-au arătat date pe care nu le-am mai văzut până acum şi pe care nimeni nu le-a mai văzut până acum. Ei vorbesc cu noi deschis şi explorăm toate căile posibile", a spus Peter Daszak, membru al echipei de inspecţie a OMS.

Echipa internațională de experți a Organizației Mondiale a Sănătății nu a exclus posibilitatea ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator. 

Cercetătorii chinezi care s-au ocupat de coronavirusuri au respins însă aceste afirmaţii şi le-au taxat drept teorii ale conspiraţiei. 

"Cunoaştem cu toţii ipoteza care trimite la o posibilă implicare a unui laborator în toată această poveste şi cu siguranţă vom pune întrebări asupra unor aspecte-cheie de la Institutul de Virusologie, dacă vom avea şansa să mergem acolo", a adăugat Peter Daszak.

Un membru al echipei de cercetători a precizat că multe informaţii valoroase sunt obţinute în urma discuţiilor cu oamenii din piaţa de peşte din Wuhan.

"Vedem informaţii noi şi este bine, sunt lucruri foarte valoroase care încep să ne ajute să privim direcţiile corecte pentru acest virus", a mai spus Daszak.

Experţii trimişi de OMS sunt prudenţi în condiţiile în care sunt controlaţi la tot pasul de autorităţile chineze, iar întrebările pe care au voie să le punaă sunt supuse aprobării oficialilor de la Beijing. 

Expert OMS: Vedem informaţii noi şi este bine. Sunt lucruri foarte sensibile

"Aşadar, există o serie de constrângeri şi, deoarece suntem în China, mai avem parte şi de alte constrângeri. După un an întreg de politizare, nu e de mirare că sunt lucruri foarte sensibile. Întrebările sunt scrise pe mail şi trimise cu două zile înainte pentru aprobare", a explicat Peter Daszak, membru al echipei OMS.

Misiunea OMS a ajuns la Wuhan la mai mult de un an de la declanşarea focarului de COVID de acolo, după ce echipa de specialişti s-a plâns că autorităţile chineze le-au împiedicat intrarea în ţară.

Cei 10 cercetători au ca scop intervievarea personalului mai multor institute de cercetare, spitalelor dar și oamenilor care frecventează sau lucrează în piețele din metropolă, acolo de unde se crede că ar fi pornit virusul.

×
Subiecte în articol: Peter Daszak coronavirus laborator China
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close