Antena 3 CNN Externe Hosni Mubarak nu demisionează. Preşedintele egiptean cere schimbarea paşnică a regimului

Hosni Mubarak nu demisionează. Preşedintele egiptean cere schimbarea paşnică a regimului

Hosni Mubarak nu demisionează. Preşedintele egiptean cere schimbarea paşnică a regimului
Sursa foto: Foto: AFP / Mediafax
10 Feb 2011   •   17:35

Hosni Mubarak a confirmat, joi seară, faptul că nu va mai candida la preşedinţie, la alegerile din septembrie. Afirmaţia a fost făcută în cadrul unui discurs înregistrat, în timp ce piaţa Tahrir era plină de oameni. Există acum posibilitatea izbucnirii unor noi conflicte în Cairo, unde mii de persoane aşteptau demisia preşedintelui egiptean.

Mubarak a promis că îi va pedepsi pe cei care se fac responsabili pentru atacurile asupra demonstranţilor antiguvernamentali. Preşedintele a declarat că nu va accepta intervenţiile puterilor străine în situaţia din Egipt şi a precizat că va părăsi puterea doar după desemnarea unui succesor. În plus, şi-a exprimat regretul pentru "martirii" care au murit.

Mubarak îşi va anunţa demisia în această seară, au anunţat, joi, mai multe surse egiptene. Mii de oameni s-au adunat în Piaţa Tahrir aşteptând anunţul de retragere al preşedintelui.


Discursul lui Hosni Mubarak (LIVE TEXT):

Tineri din Egipt mă adresez vouă azi şi Egiptului. Mă adresez cu un discurs din inimă. Sunt mândru de voi, noua generaţie. Îi voi pedepsi pe toţi cei care au comis crime împotriva voastră.

Voi răspunde cererilor voastre şi vă promit că-mi voi respecta promisiunile faţă de voi, fără nicio ezitare.

Cerereile voastre sunt legitime şi vor fi îndeplinite. Este important să recunoaştem că am greşit şi să ne corectăm greşelile. Eu în calitate de preşedinte al republicii voi răspunde cererilor voastre, dar îmi este ruşine şi nu voi accepta să ascult nicio intervenţie străină, indiferent de unde vine aceasta.

Dragii mei fii şi fiice, cetăţeni, am mai spus şi cu o altă ocazie că nu voi mai candida la următoarele alegeri. Algerile vor fi protejate de corectitudine.

Jur în faţa naţiunii şi a lui Dumnezeu că voi duce egiptenii într-o lume mai bună. Trebuie să ieşim din această criză şi să acceptăm ce cer cetăţenii. Trebuie să ajungem la stabilitate, să ascultăm de popor, dar în acelaşi timp ne trebuie şi un cadru legal pentru tranziţia puterii. Vă prezint această viziune a mea.

Comitetul va fi responsabil de promisiunile făcute de mine poporului, şi voi avea grijă ca acest comitet să nu fie trădat.

Faptul că am văzut aşa de multe evenimente tragice mi-a sfâşiat inima şi conştiinţa, am ordonat mai multor oameni să ia măsurile potrivite, să demareze investigaţii.

Amendamentele vizează şi instituţia preşedinţiei.

Propunerea abolirii articolului 179 ar trebui să aducă echilibru când este vorba de libertatea tuturor oamenilor.

Prioritatea acum este să aducem încrederea poporului egiptean şi în economie.

Schimbările nu se vor opri.

Egiptul trece prin clipe dificile.

Update 3:
“Istoria este în curs” în această ţară, a apreciat, joi seară, Barack Obama, referindu-se la evenimentele din Egipt, unde se aşteaptă demisia lui Hosni Mubarak.

"Ceea ce este perfect evident este că suntem martorii istoriei în curs. Este un moment de tranformare care este pe cale să se deruleze, deoarece egiptenii vor schimbarea", a spus, joi, Obama, în timpul unei deplasări pe care o efectua la Marquette (Michigan, nord).

Update 2: Poliţia s-a retras din Piaţa Tahrir în încercarea de a se pregăti pentru orice scenariu, când şi dacă Mubarak va susţine discursul, anunţă NBC News.

Update 1:
Televiziunea de stat a anunţat că preşedintele egiptean va susţine o declaraţie de presă în această seară. Sky News anunţă că declaraţia preşedintelui Mubarak va fi difuzată la ora 20:30 (ora României). Surse egiptene susţin că interviul ar fi înregistrat şi că Mubarak s-ar pregăti să părăsească ţara.

Mii de oameni aşteaptă, în Piaţa Tahrir, anunţul retragerii lui Mubarak / Foto: captură BBC


Un membru de rang înalt al partidului de guvernământ din Egipt şi-a exprimat "speranţa" că preşedintele Hosni Mubarak îi va transfera puterea vicepreşedintelui Omar Suleiman, informează BBC.

Secretarul general al Partidului Naţional Democrat (PND), Hossan Badrawi, a declarat pentru BBC că Mubarak se va adresa naţiunii "cel mai probabil" joi seara.

Premierul egiptean, Ahmed Shafiq, a afirmat anterior că scenariul retragerii lui Mubarak este discutat. Aceste declaraţii intervin în cea de-a 17-a zi a revoltei populare care cere plecarea de la putere a lui Hosni Mubarak.

 


Egiptul s-a aprins, joi, din nou după câteva zile de calm relativ. Un protestatar a murit şi alţi câţiva au fost răniţi miercuri seară într-o provincie din vestul ţării, după ce forţele de ordine au deschis focul asupra mulţimii de 3.000 de oameni.

Ministrul de externe de la Cairo a avetizat că armata e pregătită să intervină în forţă dacă manifestaţiile degenerează.

În Port Said, în nord-estul Egiptului, mii de opozanţi ai preşedintelui Hosni Mubarak au incendiat mai multe clădiri oficiale.

Armata egipteană  a anunţat că  "va proteja naţiunea"

Reprezentanţii forţelor armate egipteane au anunţat joi, într-un comunicat, că au început să ia "măsurile" necesare "pentru a proteja naţiunea" şi "pentru a sprijini cererile legitime ale poporului"-
 
"Ţinând cont de responsabilitatea forţelor armate şi angajamentul lor de a proteja poporul şi de a apăra interesele şi securitatea sa, şi de a veghea la securitatea naţiunii şi a cetăţenilor şi la cunoştinţele marelui popor egiptean, şi pentru a susţine cererile legitime ale poporului, Consiliul suprem al forţelor armate s-a reunit astăzi, 10 februarie", continuă comunicatul, citat de Agerpres.
 
Consiliul a adăugat că s-a reunit "pentru a examina evoluţiile situaţiei până în această zi şi a decis să continue să rămână reunit", a afirmat un militar, citind un comunicat la televiziune.

×
Subiecte în articol: Hosni Mubarak Egipt discurs retragere
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close