Antena 3 CNN Externe Primele imagini cu evacuarea din Senatul american a vicepreședintelui Mike Pence în timpul asaltului de la Capitoliu

Primele imagini cu evacuarea din Senatul american a vicepreședintelui Mike Pence în timpul asaltului de la Capitoliu

Imaginile au fost prezentate de către Acuzare în procesul împotriva lui Donald Trump și provin de pe camerele de securitate din interiorul Capitoliului. Acestea nu fusesera văzute anterior de opinia publică.

Primele imagini cu evacuarea din Senatul american a vicepreședintelui Mike Pence în timpul asaltului de la Capitoliu
Sursa foto: TheGuardian
de Mia Lungu    |    11 Feb 2021   •   11:15

Înregistrări suplimentare, de la camerele corporale ale polițiștilor din Capitoliu, au permis corelarea momentelor în care parlamentarii erau evacuați de agenții de la serviciile secrete, cu acțiunile mulțimii furioase.

“Răsculații s-au aflat la un moment dat la o distanță de aproximativ 100 de metri de locul în care vicepreședintele Pence se adăpostea împreună cu familia sa”, a arătat unul dintre managerii Acuzării.

Înregistrările îl înfățișează pe vicepreședintele de atunci, Mike Pence, la doar câțiva metri distanță de protestatarii violenți care cereau spânzurarea lui.

Un ofițer de poliție a țipat de durere, prins între o ușă și o mulțimea care încerca să pătrundă în birourile Capitoliului. Într-o scenă oribilă, susținătorul lui Trump, Ashli ​​Babbitt, a încercat să urce printr-o fereastră spartă de protestatari, înainte de a se prăbuși, împușcat de un ofițer de poliție din Capitol.

Acuzații în procesul lui Trump legat de atacul de la Capitoliu: "Nu a făcut nimic care să ne ajute"

"Când gloata sa a depășit și a ocupat Senatul și a atacat Casa și a atacat forțele de ordine, (Trump) a urmărit-o la televizor ca pe un reality-show", a declarat miercuri, managerul de acuzare, Jamie Raskin, potrivit CNN.

"Nu a făcut nimic care să ne ajute în calitate de comandant-șef. În schimb, a servit ca instigator-șef, trimițând tweet-uri care doar au incitat gloata furioasă", a mai spus acesta.

Până acum, numărul senatorilor republicani care au declarat că vor vota pentru condamnarea lui Trump a crescut de la 5 la 10, dar este nevoie de 17 voturi ale republicani, alături de toate cele 50 de voturi ale democraților, pentru a obține acest lucru.

Donald Trump a fost pus oficial sub acuzare! Congresul SUA a votat articolul care-l face pe preşedinte răspunzător pentru incitare la insurecţie

În favoarea punerii sub acuzare au votat, în ianuarie, 232 de membri ai Camerei Reprezentanţilor, dintre care 10 republicani. 197 s-au pronunţat împotrivă.

Donald Trump este primul preşedinte american din istorie pus sub acuzare în Congres de două ori. Tentativa anterioară a fost iniţată de democraţi în Cameră, în decembrie 2019, şi a fost stopată de republicani la începutul lui februarie 2020 în Senat, unde aceştia din urmă deţin majoritatea. În 2019, democraţii l-au acuzat pe Trump de abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului.

 

×
Subiecte în articol: mike pence asalt Capitoliu
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close