Antena 3 CNN Externe Pete Muntean, jurnalistul CNN cu origini româneşti, despre ceremonia învestirii lui Joe Biden: "Ameninţarea cu bombă este foarte reală"

Pete Muntean, jurnalistul CNN cu origini româneşti, despre ceremonia învestirii lui Joe Biden: "Ameninţarea cu bombă este foarte reală"

Antena 3 pregăteşte un adevărat maraton jurnalistic menit să acopere cel mai important eveniment de peste ocean din acest moment, învestirea noului preşedinte Joe Biden. De la Washington, Pete Muntean, jurnalist CNN cu origini româneşti a vorbit despre starea de asediu instaurată în Washington, din cauza ameninţărilor venite din partea susţinătorilor lui Donald Trump.

Pete Muntean, jurnalistul CNN cu origini româneşti, despre ceremonia învestirii lui Joe Biden: "Ameninţarea cu bombă este foarte reală"
de Georgiana Adam    |    18 Ian 2021   •   22:53

Washington arată ca un oraş pregătit de război. Pe toate străzile sunt militari înarmaţi şi camioanele Gărzii Naţionale patrulează non stop în jurul clădirii Capitolului. Este stare de asediu, după atacurile din urmă cu două săptămâni, când zeci de mii de susţinători ai actualului preşedinte, Donald Trump, au pătruns cu forţa în clădirea unde se valida alegerea lui Joe Biden în cea mai importantă funcţie din lume.

Ameninţările curg încontinuu pe reţelele de socializare din partea susţinătorilor lui Donald Trump, iar autorităţile americane sunt hotărâte să nu mai lase să se repete masacrul din urmă cu două săptămâni. Peste 25.000 de mii de militari ocupă în aceste zile străzile din Washington, iar singurii care se pot apropia de Capitoliu sunt jurnaliştii acreditaţi. Unul dintre ei este Pete Muntean, de la CNN, un american cu origini româneşti care a vorbit în direct la Antena 3, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, despre imaginile de război din Capitala Americii.

"Serviciile secrete ale Statelor Unite desfăşoară operaţiuni de securitate şi vor să preîntâmpine orice fel de proteste violente. E greu de crezut că se va întâmpla asta, pentru că autorităţile de aici au făcut tot posibilul să nu aibă loc violenţe. Au existat ameninţări cu bombă. Autorităţile spun că ameninţarea este foarte reală", a spus Pete Muntean despre atmosfera de la Washington din aceste zile, una încordată înainte de ceremonia de învestire a noului preşedinte Joe Biden.

Jurnalistul CNN a vorbit pentru Antena 3 şi despre măsurile de securitate fără precedent luate în Washington, în contextul unui val de ameninţări pe reţelele de socializare venite din partea susţinătorilor lui Donald Trump.

"Speranţa este că nu vor fi surprize negative, probabil nu vor fi invitaţi speciali, sperăm să nu fie protestatari. Există operaţiuni de securitate. Sunt camioane ale Gărzii Naţionale peste tot, în jurul Capitoliului. Sunt 21.000 de militari ai Gărzii Naţionale angrenaţi în această operaţiune, iar în ziua depunerii jurământului vor fi peste 25.000 de forţe de ordine

Va fi o depunere de jurământ cum nu a mai fost. În mod obişnuit, este plin de oameni aici. Probabil zeci, sute de mii vin să-l aplaude pe noul preşedinte, dar de data aceasta nu va mai fi aşa. Va fi o ceremonie foarte tristă. În acest moment este foarte greu să intri în Washington. La aeroport, spaţiul aerian este închis, peste tot sunt controale, sunt închise podurile dinspre Virginia, de mâine şi până în ziua depunerii jurământului [miercuri]. Măsurile de siguranţă sunt foarte stricte, nu s-a mai întâmplat aşa ceva", a transmis jurnalistul american cu origini româneşti.

Întrebat de Mihai Gâdea care crede că va fi poziţia lui Joe Biden faţă de Europa, faţă de NATO, în comparaţie cu ce credea Donald Trump despre acest lucru, jurnalistul CNN a spus că Joe Biden va încerca să încurajeze relaţiile externe. Însă, în acest moment, primează politica internă, pentru că Biden are de rezolvat urgent mai întâi problema coronavirusului.

Pete Muntean, jurnalistul CNN care a transmis pentru Antena 3 în direct de la Washington, are origini româneşti. Bunicii săi au emigrat în SUA la începutul anilor 1900. "Muntean este un nume românesc, familia mea a emigrat din Transilvania la începutul secolului XX, s-a mutat în Ohio, unde există o comunitate mare de români. Bunicii mei au emigrat şi vreau şi eu să vin odată în România", a spus Pete Muntean de la Washington.

Antena 3 va transmite în direct ceremonia de învestire în funcţie a preşedintelui ales Joe Biden, miercuri, 20 ianuarie.

×
Subiecte în articol: CNN International
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close