Antena 3 CNN Externe Jurnaliştii Antena 3, reţinuţi în Egipt

Jurnaliştii Antena 3, reţinuţi în Egipt

Jurnaliştii Antena 3, reţinuţi în Egipt
Sursa foto: Foto: Mediafax
03 Feb 2011   •   21:39

Jurnaliştii  Antena 3 au fost reţinuţi de către autorităţile din Egipt. Potrivit primelor informaţii, corespondentul Carmen Avram a fost reţinut de poliţie, timp în care operatorul de imagine Cristian Tamaş trebuie să aducă casetele cu înregistrarile făcute până acum, pentru a fi investigate.

Autorităţile din Cairo nu au manifestat nici un fel de violenţă faţă de jurnaliştii români, acesta fiind doar un control obişnuit prin care trec toţi jurnaliştii, din toate ţările, care se află în acest moment în mijlocul protestelor pentru a transmite informaţii.

 


Cristian Tamas a mărturisit că, deşi poliţiştii i-au garantat că vor fi eliberaţi fără probleme după ce vor aduce casetele, la ieşirea din unitate un alt cetăţean i-a recomandat să nu vină decât cu înregistrările care nu prezintă acte de violenţă, pentru a nu arata mai departe probleme interne ale ţării.

Statele Unite au informaţii care sugerează că Ministerul de Interne egiptean este implicat în atacurile împotriva jurnaliştilor care relatează despe revoltele din această ţară. Cel putin alţi 8 jurnalişti au fost reţinuţi în Egipt: şeful biroului Washington post din Cairo, Leila Fadel şi fotografa Linda Davidson s-ar afla printre jurnalişti.



Trimisul special Jurnalul Naţional, Oana Dobre, a declarat, într-o intervenţie telefonică în direct, că întreaga capitală egipteană este dominată de către manifestanţii anti-Mubarak, fiecare intersecţie fiind împânzită de reprezentanţi ai armatei, care efectuează controale peste controale şi reţineri ale jurnaliştilor străini.

 


Jurnaliştii Antenei 3, Carmen Avram şi Cristian Tamaş au fost opriţi pe străzile din Cairo zilele trecute. Acestora li s-au cerut paşapoartele pentru a fi identificaţi însă nu au fost reţinuţi atunci, întrucât s-au prezentat drept turişti români. Vedeţi aici întreaga filmare.
 
 


Război civil în Egipt. Piaţa Eliberării din Cairo, transformată în câmp de luptă

Piaţa Eliberării din Cairo, centrul protestelor din ultimele zile din Egipt, a devenit marţi un câmp de luptă. Cel puţin şapte oameni au murit potrivit oficialiilor egipteni şi peste 600 au fost răniţi în confruntările dintre partizanii şi adversarii preşedintelui Hosni Mubarak. Surse medicale citate de agenţia Reuters vorbesc chiar de peste 1500 de răniţi. Susţinătorii lui Mubarak au deschis focul asupra manifstanţilor.

Luptele au început după ce susţinătorii preşedintelui Hosni Mubarak au încercat să alunge mulţimea adunată în piaţă pentru a-i cere demisia. Susţinătorii preşedintelui şi-au atacat adversarii călare pe cai şi cămile.

Manifestanţii susţin că agresorii erau, de fapt, poliţişti în civil. Autorităţile resping însă acuzaţia. Militarii prezenţi în piaţă au tras câteva focuri de avertisment, încercând să despartă taberele rivale. Printre victimele ciocnirilor se numără şi un soldat.

Potrivit AFP, ambasada SUA din Egipt i-a sfătuit pe cetăţenii americani să părăsească teriroriul egiptean. De asemenea, în Yemen au loc ample proteste împotriva preşedintelui Ali Abdullah Saleh.

×
Subiecte în articol: Egipt Cairo
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close