Antena 3 CNN Externe Libia. Peste 500 de români încearcă să supravieţuiască în mijlocul revoltei

Libia. Peste 500 de români încearcă să supravieţuiască în mijlocul revoltei

Libia. Peste 500 de români încearcă să supravieţuiască în mijlocul revoltei
Sursa foto: Foto: Mediafax
22 Feb 2011   •   20:26

Zeci de români sunt prinşi în mijlocul revoltei care a însângerat Libia. Cei mai mulţi lucrează acolo în domeniul petrolier sau în construcţii. Campusurile în care sunt cazaţi au fost asediate sau chiar jefuite de bandiţi înarmaţi până în dinţi. În cursul zilei de azi au apărut chiar zvonuri că unii au fost ucişi. Din fericire, informaţia nu s-a confirmat. Ministerul Român de Externe le-a cerut autorităţilor libiene să-i ajute pe românii care au nevoie de viză pentru a se întoarce acasă.

Alţii sunt blocaţi în mai multe cartiere ale Capitalei. 500 de români se luptă să supravieţuiască printre gloanţe. Câţiva dintre ei au fost atacaţi de bandiţi înarmaţi.

Mihaela Dragomir este soţia unui român care lucrează - împreună cu cinci conaţionali - într-un centru de exploatare a petrolului, undeva în deşertul libian. "Era foarte disperat şi el pentru că erau libieni pe afară care îl ameninţau. Am înţeles că pe unul dintre băieţi l-ar fi luat deja şi ameninţat cu cuţitul. Au venit dimineaţă deja înarmaţi să le fure maşinile şi mâncarea"

De când a aflat veştile, Mihaela nu s-a mai dezlipit de calculator. Pentru că telefoanele funcţionează foarte greu, numai aşa poate vorbi cu tatăl celor doi copii ai ei. Alături de soţul Mihaelei, asediat în deşert este şi fratele lui Florin. "E o situaţie periculoasă pentru că nu se ştie când escaladează conflictul, ce se mai poate întâmpla", explică acesta.

Sunt zeci de români din Libia pentru care internetul este singura legătură cu lumea. Mesajele lor sunt disperate. Un român este blocat de 3 zile în aeroportul din Tripoli.  Alţii sunt blocaţi în mai multe cartiere ale Capitalei. Ministerul Român de Externe spune că salvarea nu va întârzia să apară.

 


Nu este singura mărturie din mijlocul infernului libian. Un român, angajat în construcţii i-a povestit unui prieten, tot pe internet, că a scăpat ca prin minune din mâinile hoţilor. Dar că se teme că alţi trei români ar fi fost atacaţi.

Spaţiul aerian libian a fost închis. Totuşi, conform informaţiilor venite de la Ministerul de externe, 80 de români au reuşit să scape din infernul Libian. Majoritatea statelor europene au trimis avioane ca să-şi evacueze cetăţenii, pentru că Libia pare să se afunde într-un război civil.

Capitala, Tripoli, este sub asediul soldaţilor. Presa spune că militarii au primit ordin să tragă fără milă. Preşedintele, Muammar Gaddafi a apărut la TV pentru prima dată de la începerea violenţelor. A vrut să demonstreze că nu a fugit din ţară, că nu are de gând să renunţe la putere.

×
Subiecte în articol: Libia romani revolta Muammar Gaddaffi
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close