Antena 3 CNN Externe Marte la microfon! NASA a publicat filmul coborârii prin atmosfera marţiană şi primele sunete captate la sol de roverul Perseverance

Marte la microfon! NASA a publicat filmul coborârii prin atmosfera marţiană şi primele sunete captate la sol de roverul Perseverance

Un material video realizat în timpul coborârii roverului Perseverance pe surpafaţa marţiană a fost intitulat de NASA "Cum să asolizezi pe Marte".

Marte la microfon! NASA a publicat filmul coborârii prin atmosfera marţiană şi primele sunete captate la sol de roverul Perseverance
Sursa foto: CNN/JPL
de Adrian Iclozan    |    23 Feb 2021   •   00:04

Camerele de pe "Percy", numele de alint al roverului, dezvăluie pentru prima dată prespectiva unei nave spaţiale care ajunge pe solul marţian.

Materialul video începe după 230 de secunde de la intrarea dispozitivului în atmosfera marţiană, odată cu umflarea paraşutelor roverului, moment care se petrece la şapte mile (circa 11,2 kilometri) distanţă de suprafaţa marţiană, şi se termină când roverul ia contact cu suprafaţa lui Marte

Pe contul Twitter asociat cu Perseverance se precizează: "Aici aveţi loc în primul rând pentru a vedea felul în care am asolizat pe Marte".

Primele capturi audio cu microfonul roverului surprind câteva secunde din zgomotul făcut de vânt pe planeta roşie precum şi sunetele produse chiar de Perseverance, după contactul cu suprafaţa.

"Filmul coborârii cu Perseverance este lucrul cel mai apropiat de o asolizare marţiană la care poţi avea acces fără să îmbraci un costum presurizat. Ar trebui să devină o vizionare obligatorie pentru toţi tinerii care nu vor doar să exploreze lumi noi şi să construiască nave care să-i ducă acolo, dar doresc, de asemenea, să facă parte din diverse echipe care ating toate obiectivele îndrăzneţe în viitorul nostru", a declarat Thomas Zurbuchen, director asociat al Directoratului misiunilor ştiinţifice NASA.

Odată cu filmul coborârii şi cu primele sunete captate pe suprafaţa marţiană, Perseverance a transmis şi prima imagine panoramică luată la sol (foto galerie).

Roverul agenţiei spaţiale americane este echipat cu 23 de camere color cu posibilităţi de focalizare. 

Perseverance şi elicopterul ataşat, numit Ingenuity, au ajuns pe solul marţian pe 18 februarie anul curent.

După aterizare, roverul a trimis imagini către vehiculul de recunoaştere marţiană al NASA (NASA Reconnaissance Orbiter) care se învârte în jurul planetei încă din anul 2006.

×
Subiecte în articol: Marte Perseverance
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close