Antena 3 CNN Externe Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat după ce a aterizat la Moscova

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat după ce a aterizat la Moscova

Opozantul politic rus Aleksei Navalnîi a revenit, duminică, la Moscova, după ce a stat mai multe luni în Germania, în urma otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok. Politicianul a acuzat o tentativă de asasinat la adresa sa, pusă în practică la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin.

 Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat după ce a aterizat la Moscova
de Adrian Iclozan    |    17 Ian 2021   •   20:19

UPDATE 20.14 Aleksei Navalnîi a fost arestat de autorităţile ruse

Navalnîi a fost arestat la scurt timp după aterizare. Avionul a fost direcţionat către aeroportul Şeremetievo, în încercarea autorităţilor de a împiedica întâlnirea opozantului cu susţinătorii săi, adunaţi la aeroportul Vnukovo. Mai mulţi dintre suporterii lui Navalnîi au fost, de altfel, arestaţi de poliţia rusă.

Navalnîi şi soţia sa au călătorit cu autobuzul de transbordare către clădirea aeroportului. Politicianul s-a declarat fericit să se întoarcă în Rusia: "Este cea mai bună zi din ultimele 5 luni", a susţinut el, adăugând că dosarele penale împotriva sa au fost fabricate iar dreptatea este de partea lui.

Opozantul a fost întâmpinat de ofiţierii de poliţie la biroul de control al paşapoartelor. Navalnîi a apucat să îşi sărute soţia înainte de a fi escortat de ofiţeri.

În imaginile de mai jos, soţia lui Aleksei Navalnîi, singură în aeroportul Şeremetievo, după arestarea opozantului rus.

UPDATE 19.55 Primele cuvinte ale lui Navalnîi la revenirea în Rusia

Atât la îmbarcarea în avion, la Berlin, cât şi la revenirea pe pământ rusesc, Aleksei Navalnîi a declarat că nu se teme de o eventuală arestare a sa.

"Acesta este un guvern de hoţi. Adevărul este de partea mea. Nu mă tem de nimic", a spus el, după aterizare.

UPDATE 19.45 Avionul cu Navalnîi la bord, direcţionat spre alt aeroport

Pasagerii îmbarcaţi pe aceeaşi cursă aeriană cu Navalnîi au postat pe Twitter că avionul a fost direcţionat spre un alt aeroport iar căpitanul aeronavei a invocat motive de natură tehnică pentru această decizie. Iniţial, aeronava "Pobeda" trebuia să aterizeze pe aeroportul moscovit Vnukovo dar a fost redirectată la aeroportul Şeremetievo.

Măsura ar fi menită să evite întâlnirea lui Navalnîi cu suporterii săi.

 

UPDATE 19.15. Avionul la bordul căruia se află opozantul rus a aterizat

Presa internaţională a publicat imagini cu opozantul rus în vehiculul de transbordare.

Ştirea iniţială

Navalnîi s-a îmbarcat la Berlin la bordul unei curse cu destinaţia Moscova şi a postat pe Instagram imagini cu el şi soţia sa în timpul zborului spre capitala rusă (foto). 

Navalnîi, 44 de ani, a făcut apel la susţinătorii săi să vină la aeroportul moscovit Vnukovo, pentru a-l întâmpina. O pagină pagină de Facebook cu titlul "Să-l întâmpinăm pe Navalnîi" a fost creată, în acest sens, pe Facebook.

Activistul politic a acuzat, pe de altă parte, autorităţile ruse că au popularizat exagerat sosirea la Moscova a unei artiste pop, Olga Buzova, şi că i-au îndemnat pe oameni să vină să o întâmpine pe aceasta la aeroport, pentru a pune în plan secund revenirea lui în Rusia.

Navalnîi riscă arestarea în Rusia

Oficialităţile ruse l-au avertizat pe opozantul politic că ar putea ajunge după gratii pentru că nu s-a prezentat în faţa autorităţilor, în luna decembrie, la termenul prevăzut de executarea unei pedepse cu suspendare.

Responsabilii din serviciul penitenciar rus susţin că opozantul politic ar fi încălcat condiţiile impuse după condamnarea sa pentru fraudă, pentru care a primit o pedeapsă cu suspendare.

Aleksei Navalnîi a acuzat faptul că pedeapsa în cazul său a fost motivată politic.

Într-un demers separat, autorităţile ruse au lansat o nouă anchetă penală la adresa politicianului, pe care-l acuză de fraudă, în contextul unor transferuri de fonduri către diverse ONG-uri, inclusiv binecunoscuta sa Fundaţie Anti-Corupţie.

Noviciok, otrava folosită în Anglia împotriva unui fost agent rus

Aleksei Navalnîi, cel mai proeminent opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, a căzut inconştient în timpul unui zbor în Siberia în luna august anul trecut. Internat iniţial în Rusia, el a fost ulterior în Germania.

Mai multe analize de laborator au indicat că acesta a fost expus agentului neurotoxic Noviciok, ale cărui urme au fost găsite pe sticle de apă recuperate din camera sa de hotel.

Această otravă specială a fost utilizată în cazul tentativei de asasinat îndreptate împotriva fostului agent secret rus Serghei Skripal. Skripal şi fiica sa au fost expuşi agentului neurotoxic în Anglia iar medicii au reuşit să-i salveze.

Alexei Navalnîi: "Ce fel de idioţi lucrează în FSB? Au încercat de trei ori şi sunt încă în viaţă"

Într-un material video difuzat pe youtube anul trecut, după recuperarea sa medicală, Aleksei Navalnîi a prezentat o investigaţie jurnaliscă în urma căreia au fost expuse numele unor ofiţeri din serviciile secrete ruse, care ar fi încercat asasinarea sa.

Ancheta jurnalistică a fost coordonată de grupul britanic de investigaţii Bellingcat, care a colaborat cu site-ul rus The Insider. S-au mai implicat Der Spiegel şi CNN. Ancheta a identificat mai mulţi agenți FSB ai unității secrete a Institutului Criminalistic al FSB. Trei dintre aceştia ar fi direct implicaţi în tentativa de asasinare comisă în august anul curent asupra lui Navalnîi, în care s-a folosit substanţa neurotoxică Novicioc.

Numele celor trei agenți sunt Alexei Alexandrov, Ivan Osipov și Vladimir Paniaev. Aceştia s-au aflat pe urmele lui Alexei Navalnîi în Novosibirsk, apoi în Tomsk, unde opozantul politic a fost otrăvit.

Cei trei ar fi fost sprijiniți de cel puțin 5 alți agenți FSB. Grupul Bellingcat a analizat metadatele convorbirilor purtate de 12 agenți FSB legaţi de Institutul rus de Criminalistică.

"Divizia de otrăvire" a FSB, mobilizată după ce Navalnîi a anunţat că vrea să candideze la preşedinţie

"Analizând metadatele apelurilor, datele de zboruri care s-au suprapus și bazele de date offline care au ajuns în domeniul public, am identificat cel puțin 15 agenți care lucrează în această subunitate clandestină a Institutului Criminalistic al FSB. Cel puțin 8 dintre aceștia – inclusiv șeful lor, Stanislav Makșakov – au fost implicați direct în diferite etape ale tentativelor aparent multiple de otrăvire a lui Alexei Navalnîi", arată investigația Bellingcat.

Membrii acestei așa-numitei "divizii de otrăvire" l-au urmărit pe Navalnîi de la începutul lunii ianuarie 2017, la doar o lună după ce acesta a anunțat că intenţionează să candideze la alegerile prezidențiale din 2018. Agenţii au zburat alături de el în peste 30 de curse aeriene și aparent au încercat încă de cel puţin două ori să îl otrăvească pe Navalnîi înainte de operațiunea din Tomsk, unde agentul neurotoxic a fost depistat pe recipiente de apă plată.

×
Subiecte în articol: Aleksei Navalnîi Moscova
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close