Antena 3 CNN Externe Premierul din Kosovo, acuzat de trafic de organe umane

Premierul din Kosovo, acuzat de trafic de organe umane

Premierul din Kosovo, acuzat de trafic de organe umane
Sursa foto: Foto: emportal.rs
16 Dec 2010   •   11:00

Premierul din Kosovo, Haşim Taci, a fost liderul unei reţele de trafic ilegal cu organe umane. Asta susţine un raport al Consiliului European, ajuns recent în mâinile presei. Potrivit documentului, gruparea lui Taci preleva organe de la priozonierii sârbi şi romi, şi le vindea apoi pe piaţa neagră.

Raportul comisiei europene susţine că Haşim Taci ar fi fost implicat în traficul cu organe în anii 90, când era membru al grupării de gherilă Armata de Eliberare din Kosovo. Atunci, organizaţia ar fi răpit zeci de oameni, majoritatea sârbi şi romi, de la care s-au prelevat organe pentru piaţa neagră. Gruparea ar fi înfiinţat chiar o reţea de închisori secrete în Albania, unde erau ţinute victimele.

Autorităţile din Priştina au negat categoric acuzaţiile pe care le-au numit "absurde". Misiunea Uniunii Europene în Kosovo a început o investigaţie în acest caz.

Comunitatea internaţională şi opinia publică au reacţionat imediat.

Controversatul document care îl acuză pe Haşim Taci a fost redactat de Dick Marty. Acesta e raportorul Consiliului Europei, care în urmă cu câţiva ani, a fost însărcinat să investigheze şi problema închisorilor secrete ale CIA.

Premierul din Kosovo, acuzat de trafic cu organe umane

×
Subiecte în articol: Kosovo premier
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close