Antena 3 CNN Externe Premierul irlandez vrea să dizolve Parlamentul, după aprobarea bugetului

Premierul irlandez vrea să dizolve Parlamentul, după aprobarea bugetului

Premierul irlandez vrea să dizolve Parlamentul, după aprobarea bugetului
Sursa foto: Foto: allvoices.com
23 Noi 2010   •   09:44

Premierul irlandez va dizolva Parlamentul după votul asupra bugetului. Anunţul a fost făcut după ce oficialii de la Dublin au anunţat că se vor împrumuta cu până la 100 de miliarde de euro. Posibilele măsuri de austeritate au scos deja oamenii în stradă.

Irlandezii nu au primit deloc bine vestea că ţara se va îngropa în datorii pentru a scăpa de la faliment. Zeci de oameni s-au ciocnit cu forţele de ordine după anunţul că Dublin va lua bani de la instituţiile internaţionale. În tot acest timp, politicienii încearcă să fugă de răspundere.

"Intenţia mea este de a încheia procedura bugetară cu intrarea în vigoare a legislaţiei necesare anul viitor şi de a proceda ulterior la o dizolvare a Parlamentului pentru a permite populaţiei să decidă cui vrea să îi încredinţeze responsabilitatea guvernării pentru perioada dificilă ce va urma", a declarat premierul Brian Cowen.

Premierul irlandez spune că Guvernul său va prezenta miercuri un plan de austeritate pe patru ani şi că bugetul pe 2011 va fi prezentat în 7 decembrie. Asta în condiţiile în care Irlanda va primi un ajutor financiar internaţional de până la 60% din Produsul Intern Brut, mai mare decât cel de care beneficiază Grecia, de 47% din PIB. Specialiştii spun că împrumutul acesta va fi între 85 şi 95 de miliarde de euro, faţă de 110 miliarde, cu cât s-au împrumutat elenii.

Economiştii sunt convinşi că Irlanda a fost îngenuncheată de propriile bănci, care au făcut speculaţii pe piaţa imobiliară, în anii boomului economic. Criza le-a lăsat însă fără lichidităţi, iar ţara a plonjat în criză. Anul trecut, deficitul bugetar era de 32% din Produsul Intern Brut, adică de 10 ori mai mare decât cota maximă admisă în zona euro.

Premierul irlandez vrea să dizolve Parlamentul




×
Subiecte în articol: premier Irlanda parlament buget
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close