Antena 3 CNN Externe Proteste de amploare în Irlanda şi Italia, generate de măsurile de austeritate ale guvernelor

Proteste de amploare în Irlanda şi Italia, generate de măsurile de austeritate ale guvernelor

Proteste de amploare în Irlanda şi Italia, generate de măsurile de austeritate ale guvernelor
Sursa foto: Foto: Intact Images
28 Noi 2010   •   23:35

Proteste de amploare în Irlanda şi Italia. Oamenii au ieşit în stradă pentru a cere guvernelor să renunţe la planurile de austeritate. Demonstraţiile au avut loc cu o zi înainte ca oficialii europeni să se întâlnească pentru a decide valoarea împrumutului destinat salvării Irlandei.

Zeci de mii de irlandezi au protestat în centrul oraşului Dublin faţă de planul de austeritate anunţat de Guvern. Sindicatele se opun măsurilor ce ar aduce Irlandei 15 miliarde de euro, pe o perioadă de patru ani, pentru că, spun ele, i-ar afecta serios pe angajaţii cu venituri mici.

Planul are ca obiectiv reducerea la 3% a deficitului public, iar documentul este o condiţie pentru un ajutor din partea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional. De altfel, oficialii europeni se vor întâlni duminică la Bruxelles pentru a dezbate împrumutul oferit de Uniunea Europenă Irlandei, ajutor ce s-ar putea ridica la 85 de miliarde de euro.

Proteste au fost şi în Italia. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă la Roma pentru a cere guvernului să renunţe la disponibilizările din sectorul bugetar.

Sindicatele spun că au adus protestatari cu peste 2000 de autocare şi 13 trenuri speciale, care pot transporta peste 100 de mii de oameni.

Protestul are loc în condilţiile în care rata şomajului în Italia este de aproximativ 8%, însă în rândurile tinerilor aceasta depăşeşte media europeană, ajungând la 26% în septembrie.

Proteste de amploare în Irlanda şi Italia

×
Subiecte în articol: Irlanda proteste austeritate
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close