Antena 3 CNN Externe Protestele continuă în Franța. Sunt noi victime! Cel puţin 85 de persoane au fost reţinute

Protestele continuă în Franța. Sunt noi victime! Cel puţin 85 de persoane au fost reţinute

Protestele continuă în Franța. Sunt noi victime! Cel puţin 85 de persoane au fost reţinute
15 Dec 2018   •   15:50

Peste 33.500 de protestatari ai mișcării „Vestele galbene” au ieşit în stradă sâmbătă, în Franţa, pentru a cincea săptămână consecutiv.

La Paris, pe bulevardul Champs-Elysées au avut loc mai multe altercaţii violente, iar forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene.

Cel puţin 85 de persoane au fost reţinute la Paris pe fondul protestelor violente.

Poliţia a informat că dintre persoanele reţinute, 46 au fost arestate.

UPDATE - Primele tensiuni între protestatari din mişcarea ''vestelor galbene'' şi forţele de ordine au apărut sâmbătă după amiază pe Champs-Elysées, singurul punct sensibil observat la Paris de la începerea unei noi zile de contestare, transmite AFP.

Au avut loc tensiuni între forţele de ordine şi manifestanţi strânşi în apropierea bulevardului Champs-Elysées, devenit epicentrul mobilizării din data de 17 noiembrie. Într-o confruntare tensionată, forţele de ordine, încercuite, fluierate şi uneori lovite cu pietre, au replicat cu gloanţe de cauciuc şi grenade lacrimogene.

Protestatarii au aruncat cu sticle şi cu bucăţi de pavaj în forţele de ordine, însă situaţia era sub control, fără să se mai înregistreze ciocnirile violente din ultimele două sâmbete în acelaşi sector.

Update: Numărul deceselor înregistrate pe parcursul protestelor ''vestelor galbene'', declanşate la mijlocul lunii noiembrie, a crescut la şapte, au confirmat sâmbătă pentru EFE surse oficiale. 

Şoferul unui autoturism şi-a pierdut viaţa vineri seară la Erquelinnes, localitate franceză situată la frontiera cu Belgia, după ce s-a izbit de un camion care fusese blocat de o baricadă ridicată de protestatari din mişcarea ''vestelor galbene'' de partea franceză a frontierei. Accidentul s-a produs la ora locală 18:00 (17:00 GMT), iar ancheta este efectuată de justiţia belgiană. 

Toate accidentele soldate cu decese care s-au înregistrat în contextul mişcării ''vestelor galbene'' au avut loc acolo unde fuseseră ridicate baricade rutiere. 

La 17 noiembrie, în prima zi de manifestaţii a "vestelor", o protestatară a fost ucisă la Pont-de-Beauvoisin, departamentul Savoie, după ce a fost lovită de o şoferiţă cuprinsă de panică la un baraj. Două zile mai târziu, un motociclist de 37 de ani a fost lovit de o camionetă care făcea manevre pentru a evita un baraj al "vestelor galbene" şi a murit a doua zi din cauza rănilor. 

În noaptea de 1 spre 2 decembrie, în timpul celei de-a doua săptămâni de mobilizare, un şofer de autoturism a murit izbindu-se într-un camion oprit la un baraj lângă Arles. A patra victimă este o femeie de 80 de ani, rănită de o grenadă lacrimogenă la Marsilia, la 1 decembrie. Ea a murit a doua zi la spital în timpul unei operaţii chirurgicale. 

La 10 decembrie, o femeie de aproximativ 20 de de ani a fost ucisă la Chasseneuil-sur-Bonnieure, când maşina pe care o conducea a intrat într-un camion, accident legat probabil de încetinirea traficului în amonte de un baraj al "vestelor galbene". 

O a şasea persoană şi-a pierdut viaţa joi dimineaţă. Un tânăr de 23 de ani care participa la un blocaj rutier la Avignon (sud) a decedat după ce a fost călcat de un camion. 

Pe de altă parte, prefectura poliţiei a anunţat că la ora locală 14:00 se înregistrau mai puţin de 3.000 de manifestanţi la Paris, pentru cea de-a cincea sâmbătă consecutivă de mobilizare a ''vestelor galbene'', transmite AFP. 

Știrea inițială

Primele "veste galbene" se îndreptau sâmbătă către Bulevardul Champs-Elysees, încadrate de un important dispozitiv de securitate, în al cincilea weekend de manifestaţii la Paris împotriva creşterii costului vieţii, relatează AFP. 

"Ultima dată, am fost aici pentru taxe, de data aceasta, este mai mult pentru instituţii: vrem mai multă democraţie directă", a declarat Jeremy, în vârstă de 28 de ani, sosit de la Rennes (vest), pentru "a se face auzit". 

În ciuda frigului, grupuri de protestatari au început să sosească la scurt timp după ora 08:00. 

Cu puţin timp înainte de ora 09:30, aproximativ 30 de persoane au fost arestate în regiunea pariziană, un număr mult mai mic faţă de cele 300 de arestări înregistrate la aceeaşi oră sâmbăta trecută, în cadrul controalelor preventive. 

În jurul Arcului de Triumf, vandalizat pe 1 decembrie, vehicule blindate ale jandarmeriei au fost poziţionate în zori, în timp ce un tun de apă a fost adus pe Champs-Elysees, bulevard devenit centrul manifestaţiilor din ultimele săptămâni. Circa 8.000 de membri ai forţelor de ordine au fost desfăşuraţi în capitală, susţinuţi de 14 vehicule blindate ale jandarmeriei. 

Însă, un semn al reducerii situaţiei tensionate, Turnul Eiffel, marile muzee, închise sâmbăta trecută, rămân acum deschise, la fel şi marile magazine. 

Manifestaţiile au reunit 136.000 de oameni în ultimele două weekend-uri în Franţa. Dar, mai presus de toate, ele au fost marcate de scene de violenţă, mai ales la Paris, imagini care au făcut înconjurul lumii. 

La protestele de săptămâna trecută, peste 1.700 de persoane au fost arestate în întreaga ţară, iar conform mass-media locale peste 200 de persoane au fost rănite. La Paris, Bordeaux şi Toulouse au avut loc ciocniri între protestatari şi poliţie.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Franta protest paris
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close