Antena 3 CNN Externe Ce este și cum funcționează Iron Dome, sistemul antiaerian folosit de Israel

Ce este și cum funcționează Iron Dome, sistemul antiaerian folosit de Israel

Iron Dome este sistemul de apărare aeriană pe care Israel îl folosește împotriva rachetelor lansate de Hamas din Gaza.

Ce este și cum funcționează Iron Dome, sistemul antiaerian folosit de Israel
de Adelina Miron    |    12 Mai 2021   •   15:19

De la începutul săptămânii de când conflictul dintre Israel și palestinieni a început să escaladeze, sute de rachete au fost lansate din Fâșia Gaza. 

Peste 1.000 de rachete au fost lansate în ultimele 48 de ore spre teritoriul israelian, însă 85-90% dintre proiectilele care riscau să cadă în zone locuite au fost doborâte de sistemul israelian antirachetă Iron Dome. 

Cum funcționează sistemul Iron Dome

Un radar scanează o zonă pentru a depista un motor balistic sau o rachetă. Când detectează racheta, software-ul Iron Dome poate determina locația și tipul acesteia. Radarul urmărește racheta pe măsură ce este lansată și software-ul prezice traiectoria. 

Dacă se determină că racheta va atinge o zonă protejată, unde există un număr mare de oameni sau ceva important din punct de vedere strategic, va fi interceptată. Pentru rachetele cu rază scurtă de acțiune, acea decizie va fi o fracțiune de secundă. 

Rachetele interceptoare Tamir sunt apoi lansate de la lansatoarele de pe sol. Un interceptor poate acționa independent, chiar dacă pierde comunicarea cu solul, deoarece are propriile sale sisteme de observare. 

Interceptorii, care sunt declanșați vertical din unități mobile sau fixe, sunt proiectați pentru a detona racheta în aer, iar în momentul contactului se produce o explozie.

Sistemul Iron Dome are o eficiență crescută

În timpul unei operațiuni în 2012, când forțele militare ale Israelul s-au ciocnit cu cele din Hamas, 1.500 de rachete au fost lansate din Gaza în Israel. Potrivit cifrelor furnizate la acea vreme de Forțele de Apărare din Israel, Iron Dome a distrus 426 de rachete, cu o rată de interceptare reușită de 84%. Oficialii israelieni au descris la momentul respectiv Iron Dome ca un sistem care „schimbă jocul” și salvează vieți, potrivit The Guardian.

Oficialii israelieni responsabili de apărare spun că sistemul nu s-a schimbat de la momentul implementării, dar că îmbunătățirile la nivel de software au făcut ca sistemul să fie mai capabil odată cu trecerea anilor. 

Cu toate acestea, profesorul universitar Michael Armstrong, care a studiat sistemul de apărare, susține că „niciun sistem de apărare antirachetă nu oferă o siguranță totală, mai ales împotriva unei amenințări în evoluție”, transmite The Washington Post.

×
Subiecte în articol: Israel rachete
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close