Antena 3 CNN Externe Un fals lider taliban a reuşit să înşele conducerea afgană şi mai mulţi comandanţi NATO

Un fals lider taliban a reuşit să înşele conducerea afgană şi mai mulţi comandanţi NATO

Un fals lider taliban a reuşit să înşele conducerea afgană şi mai mulţi comandanţi NATO
Sursa foto: Foto: islandcrisis.net
24 Noi 2010   •   19:11

Demnitarii din Afganistan şi chiar unii comandanţi ai NATO au fost înşelaţi de un impostor care s-a dat drept lider important al talibanilor, dispus la convorbiri de pace. Povestea a fost dezvăluită de presa americană, care scrie că falsul taliban a fost plimbat cu un avion al NATO şi a primit mulţi bani pentru a-şi schimba tabăra.

Autorităţile de la Kabul au anunţat, de câteva luni, că poartă convorbiri cu lideri talibani dornici de reconciliere. Dialogul era aprobat şi de forţele NATO. Acum, însă, se dovedeşte că unul dintre aşa-zişii negociatori talibani era de fapt un impostor. Americanii spun că l-au bănuit de la început.

Bărbatul se prezenta ca mollahul Akhtar Mohammad Mansour, al doilea om în ierarhia talibanilor. El a reuşit să păcălească pe toată lumea, mai ales că nimeni nu ştia cum arată adevăratul Mansour.

Presa americană scrie că falsul taliban a discutat de cel puţin trei ori cu demnitari afgani şi ofiţeri NATO. Mai mult, occidentalii i-ar fi dat mari sume de bani pentru a-l convinge să treacă de partea lor. Individul ar fi călătorit chiar cu un avion al NATO şi s-ar fi întâlnit cu preşedintele Hamid Karzai, fapt pe care, însă, acesta îl dezminte.

Impostorul a dispărut fără urmă şi nimeni nu ştie cine era de fapt. Unii spun că ar fi fost agent secret al Pakistanului sau chiar al adevăraţilor talibani, dar alţii cred că nu urmărea decât să se îmbogăţească. Ceea ce, se pare, a şi reuşit.

 



×
Subiecte în articol: talibani NATO Afganistan
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close