Antena 3 CNN Externe Oferta ilegală de vaccinuri anti-COVID a explodat pe dark web. Păţania unei companii care a vrut să cumpere serul chinezesc Sinofarm

Oferta ilegală de vaccinuri anti-COVID a explodat pe dark web. Păţania unei companii care a vrut să cumpere serul chinezesc Sinofarm

Un reportaj realizat de jurnaliştii CNN arată că grupările infracționale active pe aşa-numitul "internet ascuns" sau dark web profită de pandemie şi fac profituri însemnate prin scoaterea la vânzare a ceva ce, teoretic, nu se poate vinde deocamdată persoanelor private: vaccinurile anti-COVID.

Oferta ilegală de vaccinuri anti-COVID a explodat pe dark web. Păţania unei companii care a vrut să cumpere serul chinezesc Sinofarm
de Georgiana Adam    |    09 Apr 2021   •   18:11

Satisfacție garantată 100%. Asta promit cei care comercializează vaccinuri anti COVID pe dark web, piața neagră digitală. Iar piața crește. 

"Putem observa că oferta s-a triplat în trei luni. Deci crește în mod constant. La început vindeau medicamente, tratamente, apoi au fost create vaccinurile iar după asta au început să apară din ce în ce mai multe astfel de anunțuri, despre vaccinuri.

Iar pe măsură ce s-a adus în discuție redeschiderea societății, pe măsură ce s-a vorbit despre o revenire la normal, a crescut interesul în comercializarea testelor negative, iar acum că a început campania de vaccinare, găsim şi oferte de pașapoarte de vaccinare", spune Derek Middlemiss, reprezentantul unei companii care oferă soluții pentru securitate pe internet şi investighează de mai multe luni fenomenul.

În ofertă se regăsesc vaccinurile omologate în SUA: Moderna, Pfizer, Johnson & Johnson.

Comandă plasată pe dark web, încă nelivrată după trei luni

Însă nu doar vaccinurile omologate se află la vânzare.

Reprezentantul companiei de securitate a încercat să cumpere un vaccin Sinovac de pe dark web în luna ianuarie, pentru echivalentul a 750 de dolari în bitcoin. Însă, la trei luni de la plasarea comenzii, vaccinul nu a venit.

"Nu avem nicio dovadă că cineva a reușit să cumpere vreun vaccin şi apoi să-l fi primit", avertizează reprezentantul companiei de securitate pe internet.

Încă de anul trecut, Interpol a lansat un avertisment global legat de faptul că rețelele de crimă organizată vor încerca să profite de pe urma pandemiei.

Luna trecută, o rețea de distribuție de vaccinuri false, care opera pe două continente, a fost destructurată. Operațiunea a dus la peste 80 de arestări în două ţări şi mii de doze de vaccinuri false au fost scoase de pe piața, înainte de a face rău cuiva.

Atât Interpolul cât şi companiile de specialitate avertizează împotriva achiziționării de vaccinuri anti COVID de pe Internet. Serul promis poate să nu ajungă niciodată la cumpărător, iar dacă ajunge, niciodată nu poţi fi sigur de ceea ce este înăuntru.

×
Subiecte în articol: dark web vaccinuri
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close