Antena 3 CNN Externe WikiLeaks, interzis francezilor. Potrivit site-ului, Sarkozy l-a făcut mincinos pe ministrul georgian de Externe

WikiLeaks, interzis francezilor. Potrivit site-ului, Sarkozy l-a făcut mincinos pe ministrul georgian de Externe

WikiLeaks, interzis francezilor. Potrivit site-ului, Sarkozy l-a făcut mincinos pe ministrul georgian de Externe
05 Dec 2010   •   11:55

După americani, şi oficialii francezi vânează site-ul WikiLeaks. Ministrul Industriei şi al Emigraţiei a cerut ca site-ul să nu mai poată fi accesat în Franţa. Şi Casa Albă le-a interzis accesul pe site angajaţilor care nu dispun de autorizaţie. În plus, unul dintre cele mai utilizate servicii de plată din Statele Unite a blocat transferurile către WikiLeaks, care funcţionează oficial numai din donaţii.

Notele diplomatice ale oficialilor americani dezvăluie că preşedintele Franţei "l-ar fi luat de guler" pe ministrul georgian de Externe şi l-a numit "mincinos", în contextul negocierilor de pace in urma războiului Rusiei cu Georgia din 2008. Publicarea acestei informaţii ar fi enervat autorităţile de la Paris, care deja considerau WikiLeaks o organizaţie criminală şi au cerut blocarea accesului la site pe teritoriul Franţei.

O altă informaţie publicată recent arată că liderul libian Muammar Kadhafi a fost pe cale să producă o catastrofă nucleară după ce a abandonat în 2009, fără protecţie, uraniu puternic îmbogăţit în apropierea unei centrale nucleare. În urma presiunii exercitate de diplomaţii americani, Kadhafi a permis unui avion rusesc să vină să recupereze recipientele.

Dezvăluirile WikiLeaks sunt primite ca amuzante, dar şi informative de preşedintele rus Dimitri Medvedev.

Notele spun multe. Arată o lume a unor evaluări cinice şi de multe ori a prejudecăţilor care prevalează în politica externă a numeroaselor state, în acest caz a Statelor Unite.

Casa Albă rămâne însă la fel de strictă cu privire la WikiLeaks, care nu va putea fi accesat de angajaţii instituţiilor guvernamentale americane decât cu autorizaţie specială. Oficialii de la Washington încearcă să slăbească financiar site-ul condus de Assange şi a blocat transferurile prin serviciul de plată online PayPal. WikiLeaks funcţionează oficial numai din donaţii.

 


×
Subiecte în articol: wikileaks Franta site note Muammar Gaddaffi
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close