Antena 3 CNN Life Oameni Adrian Burcea, dispecerul de la ISU Argeș care a salvat viața unui copil care se înecase cu o bomboană

Adrian Burcea, dispecerul de la ISU Argeș care a salvat viața unui copil care se înecase cu o bomboană

Un copil de numai doi ani din Argeş a primit o şansă la viaţă datorită unui dispecer de la Serviciul de Urgenţă. Micuţul se înecase cu o bomboană şi nu mai dădea niciun semn de viaţă.

Adrian Burcea, dispecerul de la ISU Argeș care a salvat viața unui copil care se înecase cu o bomboană
de Iulia Gorgorin    |    23 Feb 2021   •   12:38

După eforturi disperate, părinţii au sunat la 112 şi au cerut ajutor. Se temeau însă că ambulanţa ar putea ajunge mult prea târziu pentru copilul lor.

Aici au avut norocul să dea de Adrian Burcea, angajat de scurtă vreme la ISU Argeş, care le-a dat parinţilor toate indicaţiile necesare pentru ca micuţul să respire din nou.

Adrian Burcea i-a instruit telefonic pe părinţi 

''(...) Şi eu fiind părinte la rândul lor, în primă fază se intră în panică, nu ştii ce să faci. Întrebarea a fost câţi ani are copilul şi cu se s-a întâmplat. Bineînţeles, că apelenatul, haideţi repede, veniţi mai repede. În următoarea fază trebuie să staţi calm şi încercaţi să faceţi următoarele maneve. Cam aşa a început apelul'', a spus Adrian Burcea, eroul care a salvat viaţa copilului.

Instrucţiunile date de plutonierul Burcea descriu manevra Heimlich adaptată pentru copiii foarte mici. Aplicată corespunzător, această manevră înlătură obiectul care obstrucţionează călile respiratorii şi salvează viaţa copilului.

Manevra Heimlich la copiii foarte mici impune întinderea minorului cu faţa în jos, pe braţul un adult, şi aplicarea de lovituri pe spate.

O aplicare corectă şi rapidă a manevrei Heimlich poate salva viaţa unui copil în caz de asfixie prin înghiţire

Manevra trebuie repetată dacă nu reuşeşte din primele încercări. Dacă nici după repetare manevra nu dă rezultate, copilul trebuie întors cu faţa în sus şi presat uşor cu 2-3 degete, de 5-6 ori, pe osul pieptului.

Cele două tehnici pot fi alternate până ce copilul elimină obiectul obstructiv şi începe să respire din nou.

Plutonierul major de la ISU le-a cerut adulţilor să execute exact aceste manevre asupra copilului. 

Potrivit ISU, în acest caz este foarte important că apelul a fost făcut rapid şi că adulţii au respectat întocmai indicaţiile dispecerului.

×
Subiecte în articol: Eroul Zilei bomboană copil
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close