Antena 3 CNN Life ANTENA3.RO LIVE. Alexandra Răureanu, fata care îngrijeşte copii bolnavi de cancer, despre cum să facem bine

ANTENA3.RO LIVE. Alexandra Răureanu, fata care îngrijeşte copii bolnavi de cancer, despre cum să facem bine

Alexandra Răureanu, fata care are grijă, le citeşte, le aduce bucurie şi jucării copiilor bolnavi de cancer, ne explică cum să facem fapte bune, fără să aşteptăm nimic în schimb.

ANTENA3.RO LIVE. Alexandra Răureanu, fata care îngrijeşte copii bolnavi de cancer, despre cum să facem bine
27 Feb 2020   •   15:00

Pe lumea aceasta sunt mulţi oameni care fac mult bine, cunoaştem şi noi câţiva, însă există doar o fată care mută singură munţii din loc, de ani întregi, cară urşi de pluş prin tot oraşul, găseşte costume de supereroi, le citeşte copiilor bolnavi, râde cu ei, îi ţine de mână şi se încăpăţânează să continue.

Alexandra Răureanu ne-a povestit despre cum am putea şi noi, fiecare, să facem bine.

Este simplu, dacă o asculţi pe ea şi ar trebui să o facem: să o ascultăm şi pe urmă să acţionăm.

Maria: Ce evenimente faci pentru copii?

Avem marțișoarele de 1 martie, ziua mamicilor de 8 martie și să vedem ce facem de Paște. La petrecerile mari stabilesc copii tema. La Fundeni, Marie Curie și la Cluj programul „Zile cu fapte bune” e facut pentru copii cu cancer. Avem petreceri tematice, cu supereroi și am avut una de 14 februarie cu inimioare. 

M: Cum ai început?

Eram zece oameni care am mers la un voluntariat, și am zis eu mai vin aici. Întodeuna am avut o bucurie de a împlini binele și bucuria. Și am început treptat, ele s-au întâmplat în funcție de nevoile copiilor și de lucrurile prin care treceau copii. 

M: Cum îți vin ideile?

Ideea cu super eroi a pornit de la un băiețel. Stând de vrobă cu el îmi tot spunea ca îi e greu că nu poate să treaca prin operație. Și avea doar 4 ani. La vremea aia se lansase primul film Iron Man. Și vorbind cu el mi-a spus de acest super-erou, și i-am zis: dacă iți aduc costum de Iron Man crezi că Iron Man poate să treaca prin operația asta? 

El mi-a zis sigur. Am gasit costumul și s-a dus în costum de Iron Man la operație. După a stat numai în costum și iși arăta operația, că și Iron Man avea cicatrice. Altă idee a venit de la o fetiță are a terminat tratamentul și am sărbătorit. 

M: Care sunt părțile grele?

Noi trebuie să avem constiința, sa știm care este locul nostru, să nu avem un prea plin pe noi. Ce vad eu e infim pe lângă lucrurile prin care ce trec copii și parinții. Eu mă duc pe secțiilea astea din dragoste față de copii. Eu cred și spun că dragostea e cea mai mare forță. Dragostea e mai mare decât suferința 

M: Ce nevoie au copii? 
Eu strâng lucruri de igienă pentru că suntem in epidemie, strâng geluri de duș și șervețele umede. După ce scăpăm de epidemie mai vedem. 

M: De unde strangi bani? Cine te ajută?

Am mulți oameni care mă ajută, îmi scriu oameni pe Faecebook, sunt oameni care m-au văzut la spital sau oameni care vor doar să facă un bine. Pe oncologie e mai complicat, nu putem să intram cați am vrea dar sunt mulți oameni care se gândesc la asta. Le povestesc celor mici și se emoționează. Copii se strâng din toată țara. 

M: Ce faceti de 1 și 8 martie?

De 8 martie vreau sa le machiez pe mămici și să le fac cadouri de fete. Ne trebuie un tort si să cântăm la multi ani. De 1 martie mă duc cu mărțișoare la copii. Eu fac ce vor copii să facă. Pentru mine este important să stau cu ei. Sigur că avem activități însă timpul petrecut împreună e ca într-o familie. Ne știm de foarte mult timp. Văzându-ne atât de des am capacitatea de a duce dragoste și bucurie. Mai povestim de spital, ne spunem secrete și rândem. Contactul uman este ceea ce pot eu să fac cel mai bine.

M: De ce voluntariatul nu e foarte răspândit?

La mine vin mulți oameni care doresc să facă asta. E o chestie de alegere, care vine din interior. Nu trebuie neapărat să mergi în spitale dar trebuie să înfăptuim binele. N-ar trebui să ținem niște lucruri doar pentru noi. Încearcă să mergi o oră să stai de vorbă cu un bolnav, și asta e un soi de voluntariat. 

M: De unde ar trebui să pornească lucrurile?

Toate lucrurile ar trebui să pornească de la noi și să avem dorință. Dacă ne-am uita mai mult în jur ne am da sema că dacă e ok la noi nu e la fel la toată lumea.

M: Cine mai vine cu tine?

Am oameni din București care mai vin cu mine. Am avut o liceancă la noi și de ea m am bucurat cel mai tare. De Crăciun am fost cu cadouri la Marie Curie și am avut liceeni care au donat bănuții de Secret Santa și au cumpărat lucrușoare iar una dintre fete a venit cu mine. E fabulos ce a făcut fata asta la 17 ani. 

M: Organizarea la nivel național e importantă? 

Da, este foarte important. Ar trebui să înceapă de mici, am avut și copii care și-au donat jucariile. 

M: Cât timp ocupă voluntariatul?

Tot! 24/24, mă duc de trei ori pe săptămână la spital, merg să cumpăr lucruri pentru copii. Vreau să se bucure copii, mămicile și pentru mine asta este cea mai mare bucurie. 

M: Ti s-a spus că exaegerezi?

Mi s-a spus că nu pot. Mă întreba lumea: tu și ce armată? 

M: Cum te întelegi cu conducerea spitaelor?

Foarte bine, nu am avut probleme. Depinde și cum te duci, eu nu m-am dus să dărâm sistem, eu am zis doamna mie îmi place de acești copii și vreau să îi ajut. Acesta este rolul meu acolo și întodeuna m-am dus cu gânduri bune. Dragostea dezarmează și îmblânzește. Eu nu am vreaun talent extraordinar dar am avut norocul să întâlnesc copii și oameni extraordinari

M: Ce faci când pierzi un copil?

Plângi și te duci mai departe, a doua zi te întorci la spital pentru că mai sunt și alți copii. Am pierdut mulți copii dar am înțeles că nimeni dintre noi nu are un garantat. M a învățat Leo că important este cum trăiești nu cât trăiești. Bag la cap lucrurile care le spun copii. Acum urmează și Paștele și 1 iunie. Cu ei nu mă plictisesc niciodată.

Cine dorește să mă ajute poate să-mi scrie pe pagina de Facebook, Alexandra Răureanu și pe pagina „Zile cu fapte bune”.

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close