Antena 3 CNN Life Ce se întâmplă dacă nu tratăm anemia? Simptomele care ne trimit urgent la medic

Ce se întâmplă dacă nu tratăm anemia? Simptomele care ne trimit urgent la medic

Astăzi este ziua Mondială a Carenței de Fier, așa că medicul Lucian Negreanu ne spune care este importanța fierului în organismul nostru, dar și care sunt principalele simptome ale carenței de fier. Mare atenție, oricine poate să ajungă să sufere de anemie!

Ce se întâmplă dacă nu tratăm anemia? Simptomele care ne trimit urgent la medic
Sursa foto: pexels
de Andreea Cigolea    |    26 Noi 2020   •   10:45

”Fierul e un element fundamental implicat în majoritatea metabolismelor”, spune dr. Lucian Negreanu la Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea”.

Astfel, prezența fierului în organism este extrem de importantă pentru  menținerea multor funcții vitale. De asemenea, fierul ajută la producerea hemoglobinei, componenta din sânge ce asigură transportul de oxigen către organe.

Fierul este necesar și pentru sanatatea pielii, părului sau unghiilor. 

Simptomele carenței de fier

”Simptomele sunt uneori foarte ușor de trecut cu vederea, tocmai de aceea pacienții se adresează (medicului, n.red.) destul de târziu, când anemia este destul de avansată. Pentru că, să nu uităm, noi vorbim de carența de fier care e absolut asimptomatică uneori, sau care are simptome ușoare precum oboseală sau celebrul simptom de ”picioare neliniștite”, unghii friabile sau uneori disfagie (senzație de dificultate la înghițire), simptome pe care nu le legi neapărat de un deficit de fier. 

Alteori, sunt pacienți care se adresează, în special copii, sau femei tinere, pentru că au ceea ce numim ”pica”. Simt nevoia să mănânce gheață sau lut, e o nevoie necontrolabilă, care e o manifestare subtilă a carenței de fier. 

Și sigur, alteori, pacienții se adresează pentru manifestările anemiei. Vin cu afectare cardiacă, insuficiență cardiacă, se poate precipita un atac de cord, sau un atac cerebral, pe o anemie severă, care este dusă pe picioare”, povestește medicul la Antena 3. 

Atenție și la excesul de fier

Lucian Negreanu atrage atenția cu privire la faptul că nu doar carența de fier este periculoasă, ci mai degrabă excesul de fier din organism, de care doctorii sunt mult mai preocupați. Însă asta se întâmplă, de obicei, din cauza suplimentelor alimentare necontrolate. 

Pe de altă parte, în cazul celor care au un nivel scăzut de fier în organism, creșterea acestuia este, în cele mai multe cazuri, o problemă. 

”Destul de greu. Pentru că acest mecanism este reglat de absorbția la nivel intestinal. Fierul se absoarbe în prima parte a intestinului subțire. Absorbția lui poate fi crescută, dar nu poate depăși un anumit prag. Cumva facem față pierderilor fiziologice, cutanate, sau celulele care se descuamează la nivelul tractului digestiv, dar nu facem față unor pierderi mari. Și în momentul în care medicul diagnostichează un deficit de fier, și asta putem vedea prin valorile scăzute ale feritinei și ale fierului seric, se poate administra un tratament fie intravenos, fie oral, prin suplimente de fier. 

Cine poate suferi de carențe de fier

Cei mai predispuși acestor carențe de fier sunt copiii, femeile de vârstă fertilă, în pre-menopauză, din cauza pierderilor fiziologice care nu pot fi compensate, în timpul sarcinii, pacienții cu boli inflamatorii, intestinale care au boli cronice și care trebuie să fie tratați. Pentru că aproape 80% dintre ei dezvoltă anemii”, a adăugat medicul. 

×
Subiecte în articol: carenta fier Sfat de sănătate
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close