Antena 3 CNN Life Ce riscăm dacă mâncăm prea multe proteine! Câte grame pe zi trebuie să consume femeile şi bărbaţii

Ce riscăm dacă mâncăm prea multe proteine! Câte grame pe zi trebuie să consume femeile şi bărbaţii

Proteinele au o mulţime de beneficii. În primul rând, ajută la dezvoltarea musculaturii, iar pentru persoanele care vor să scape de kilogramele în plus reprezintă un ajutor de nădejde. Însă, consumate în exces, pot deveni dăunătoare. Lygia Alexandrescu ne spune care sunt riscurile la care ne expunem dacă exagerăm.

Ce riscăm dacă mâncăm prea multe proteine! Câte grame pe zi trebuie să consume femeile şi bărbaţii
Sursa foto: Pixabay
de Iulia Gorgorin    |    31 Iul 2020   •   18:30

Nutriţionistul Lygia Alexandrescu spune că femeile trebuie să consume aproximativ 70-80 de grame de proteine pe zi, iar bărbaţii, spre suta de grame de proetine.

În realitate, multe dintre persoane consumă chiar şi dublu.

''Undeva 150 de grame femeile şi spre 200 bărbaţii, deci foarte foarte mult. Când îi e foame cuiva mănâncă brânză, carne, ouă şi îşi linişteşte foamea, neluând în calcul cam ce cantitate ar trebui să mănânce zilnic. Proteinele sunt extrem de importante ca nutriţie, dar până la 20 de ani, atâta timp cât procesele formatoare sunt foarte active. După 18-20 de ani, această creşetere încetează şi nevoia de proteine este importantă numai din punct de vedere al întreţinerii ţesuturilor sănătoase, al reparării lor'', spune Lygia Alexandrescu.

Ce se întâmplă dacă consumăm prea multe proteine

Prin urmare este important să ţinem cont de numărul de proteine, altfel riscăm să avem o dietă hiperproteică.

''Din păcate, dietele hiperproteice au o serie de dezavantaje. Atunci când se consumă în cantitate prea mare, practic apar nişte probleme. În primul rând, constipaţia, pentru că acolo unde se consumă multă proteină, nu este fibră şi se evită consumul de fibre. Se mănâncă foarte puţină salată şi multă carne şi apare constipaţia. Sunt persoane care nu mănâncă multă carne, dar mănâncă peşte, sau lactate. Aceste lactate produc diaree şi toate acestea distrug flora intestinală'', spune nutriţionistul.

De asemenea, efectele adverse ale dietei hiperproteice se văd şi la nivelul tenului.

''O persoană care consumă multe proteine are tenul tern, pentru că tot ce înseamnă viaţă, fructe, legume, carbohidraţi, adică fibre înseamnă un ten frumos. Până la urmă e vorba de balanţa de azot'', adaugă Lygia Alexandrescu.

×
Subiecte în articol: Numai de bine proteine Lygia Alexandrescu
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close