Antena 3 CNN Life Dieta săptămânii cu Lygia Alexandrescu. Dieta pentru combaterea stresului și pentru un somn odihnitor

Dieta săptămânii cu Lygia Alexandrescu. Dieta pentru combaterea stresului și pentru un somn odihnitor

Traversăm o perioadă dificilă, iar stresul şi lipsa somnului ne afectează grav organismul. Specialistii spun ca alimentaţia reprezintă un factor important pentru un stil de viaţă sănătos şi chiar un somn odihnitor.

Dieta săptămânii cu Lygia Alexandrescu. Dieta pentru combaterea stresului și pentru un somn odihnitor
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    06 Apr 2021   •   09:31

Traversăm o perioadă încărcată emoțional, în care stresul este semnificativ crescut și această stare ne poate crea insomnii, adică incapacitatea de a adormi sau de a întreține somnul pe o perioada de minimum 7 ore.

Alimentația prezintă o importanță deosebită în combaterea stresului și în profilaxia și tratamentul insomniei. Există anumite tipuri de alimente care ajută practic la inducerea somnului, în timp ce altele îl inhibă.

Carbohidrații complecși au efect ușor sedativ

Alimente cum ar fi: zarzavaturile, legumele cu frunze verzi, cerealele integrale, ciupercile de toate felurile, fructele, semințele, busuiocul, sunt surse bogate de carbohidrați complecși, care au un efect ușor sedativ deoarece cresc secreția de serotonina, neurotransmițătorul care induce somnul. Din copilărie știm cu toții că un pahar cu lapte băut seara, înainte de culcare, este unul dintre cele mai eficiente remedii ale insomniei. Laptele conține triptofan care, prin transformarea sa biochimică în serotonină, induce somnul și previne trezirea precoce.

Salata verde are o reputație foarte bună de luptător împotriva insomniei. Acest lucru se datorează unor substanțe cu structura similară opioidelor care sunt prezente în salata. Așadar, salata verde ar trebui sa facă parte constant din cina zilnică alături de legume, kiwi, nuci si peste. Toate aceste alimente conțin vitamina B3 sau niacin, care este implicată în sinteza serotoninei si promovează un somn odihnitor. Amestecat cu zeama de lămâie, sucul de salată poate fi o băutură delicioasă, care induce în mod efectiv somnul.

Există alimente care trebuie evitate cu orice preț de cei care suferă de insomnie

Există, bineînțeles, și alimente și substanțe care trebuie evitate de către persoanele afectate de insomnie: cafeaua, ceaiul negru, cola, alcoolul, nicotina, ciocolata, alimentele condimentate, aditivii alimentari, alimentele conservate, sarea și zahărul în exces. Sensibilitatea la aceste stimulente variază de la o persoană la alta, astfel încât există persoane care ingerează o cantitate nesemnificativă de ciocolata sau de cafea chiar decafeinizată și care nu pot dormi. Alcoolul spre exemplu, este o substanță care afectează calitatea si durata somnului; prin ingerarea acestuia se eliberează adrenalina și se blochează transportul triptofanului spre creier și scade astfel nivelul de serotonină.

De asemenea, sunt de evitat mesele copioase, bogate în proteine, seara la ore târzii. Carnea ușoară de ton sau de curcan, laptele, salata verde și pâinea integrala sunt variantele de ales pentru o cină consumată cu minimum 3 ore înainte de ora culcării. Dimpotrivă, mezelurile, cârnații, brânza fermentată, cartofii, spanacul, fasolea uscată, fructele foarte coapte sunt alimente care conțin fie mulți aditivi alimentari, fie tiramina, care acționează ca un neurotransmițător si creste cantitatea de dopamine.

Hipoglicemia nocturnă provoacă insomnie

Hipoglicemia nocturna este un alt element care trebuie evitat deoarece are influență în menținerea somnului. Atunci când exista o scădere a nivelului glicemiei, în organism se eliberează substanțe gluco-reglatoare, care stimulează creierul, fapt ce se concretizează în vizite târzii la frigider. Eliminarea acestui fenomen se va face treptat, înlocuind carbohidrații rafinați cu cei complecși care ajută la menținerea glicemiei constante, dar și a senzației de sațietate pe o perioadă mai îndelungata.

 

×
Subiecte în articol: dieta săptămânii Lygia Alexandrescu
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close