Antena 3 CNN Life Insectele, aprobate ca aliment în UE. Reacţia Mihaelei Bilic, medic nutriţionist: "Tot ce este prăjit este crocant şi are un gust delicios"

Insectele, aprobate ca aliment în UE. Reacţia Mihaelei Bilic, medic nutriţionist: "Tot ce este prăjit este crocant şi are un gust delicios"

Viermii galbeni au fost aprobaţi ca aliment nou în Uniunea Europeană. Noul aliment se poate consuma ca gustare, sub formă de insecte uscate, întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare. De exemplu, sub formă de pudră în produse proteice, biscuiţi, sau produse pe bază de aluat, susţin reprezentanţii Comisiei Europene. Mihaela Bilic, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre această această obişnuinţă alimentară, folosită de ani buni de către alte popoare.

Insectele, aprobate ca aliment în UE. Reacţia Mihaelei Bilic, medic nutriţionist: "Tot ce este prăjit este crocant şi are un gust delicios"
de Iulia Gorgorin    |    09 Mai 2021   •   16:04

Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a intervenit duminică, la Antena 3, unde a vorbit despre introducerea insectelor ca aliment în Uniunea Europeană.

"Viermele de făină se dezvolta spontan. Bunica cernea făina înainte de a o utiliza"

"Viermele acesta de făină, din câte îmi amintesc, bunica dădea prin sită făina înainte de a o utiliza, pentru că el de dezvolta spontan în făină care era umedă şi nu era păstrată în condiţii optime. Şi în mălai şi în făină aveam. Nu este nicio tragedie în asta. Tot ce înseamnă educaţie şi restricţii din punct de vedere etic sau reguli impuse, ne împiedică să consumăm astfel de insecte, pe noi europenii. Altfel, dacă privim obiceiurile alimentare ale altor ţări, mai ales dacă mergem în Asia, vom vedea că acolo ele fac parte din alimentaţia obişnuită, de mulţi ani. 

Cu siguranţă, dacă aflăm ulterior că am consumat aşa ceva, realizăm că nici măcar nu ne-am dat seama. Gustul este similiar celorlalte proteine, iar dacă mai sunt şi prăjite aş putea spune că pot fi delicioase.

"Tot ce este prăjit este crocant şi are un gust delicios"

Cu siguranţă, la capitolul sănătate, nu avem de ce să ne temem. Aici este vorba doar de nişte surse de proteine care sunt  impuse de piaţă. Dacă avem de ales între piept de pui clasic şi insecte, s-ar putea să alegem pieptul de pui, pentru că sutnem obişnuiţi cu el, dar în alte ţări, aceste opţiuni nu sunt disponibile, şi atunci, când nu ai alte surse de proteine (Africa, Asia), ele pot constitui, din punct de vedere nutritiv, o chestiune extrem de interesantă pentru o organism, o opţiune. Proteinele sunt esenţiale şi atunci, indiferent din ce le luăm, important este să le luăm'', a spus Mihaela Bilic, duminică, în cadrul emisiunii News Magazine de la Antena 3.

Viermii galbeni de făină, aprobaţi ca aliment în Uniunea Europeană

Statele membre în blocul comunitar au aprobat, marți, o propunere a Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscați ca aliment nou.

Această primă autorizare de introducere a viermilor galbeni de făină pe piața UE ca alimente noi are loc în urma unei evaluări științifice riguroase efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, EFSA.

Noul aliment se poate consuma ca gustare, sub formă de insecte uscate întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiți sau produse pe bază de aluat.

Strategia „De la fermă la consumator” identifică insectele ca sursă alternativă de proteine care poate sprijini tranziția UE către un sistem alimentar mai durabil, în contextul în care milioane de oameni consumă deja zilnic insecte, precizează un comunicat de pe site-ul Comisiei Europene.

În plus, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), insectele sunt o sursă alimentară sănătoasă și foarte nutritivă, cu un conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale.

Decizia oficială a Comisiei va fi adoptată în săptămânile următoare.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță trei tipuri noi de vouchere pentru români
x close