Antena 3 CNN Life Pericolul din fructele ”perfecte”. Atenție la merele din supermarketuri! Nu le mâncați dacă arată așa!

Pericolul din fructele ”perfecte”. Atenție la merele din supermarketuri! Nu le mâncați dacă arată așa!

Unele mere din ţări precum Polonia sau Turcia nu sunt tocmai sănătoase. Spre deosebire de cele de la producătorii locali, merele din import sunt tratate de cele mai multe ori cu imazalil, un fel de ceară care protejează antifungic şi dă luciu.

Pericolul din fructele ”perfecte”. Atenție la merele din supermarketuri! Nu le mâncați dacă arată așa!
Sursa foto: Pixabay.com
22 Iul 2020   •   12:46

Ceara ajută fructele şi legumele să rămână arătoase şi să nu se deshidrateze prea repede. Multe mere din import sunt scufundate în ceară sau sunt pulverizate. Există un pericol uriaș dacă mâncați aceste fructe fără să le spălați bine, spun specialiștii.

Stratul de ceară menţine bacteriile!

Dacă spălați merele doar cu un jet de apă, ceara nu se va curăța. E recomandat ca fructele ceruite să fie spălate în apă caldă, cu puţin oţet, bicarbonat sau suc de lămâie.

Pentru a fi menținute cât mai proaspete, merele sunt date adesea cu o peliculă de ceară. Există un test simplu care îți arată dacă merele pe care tu le iei de la supermarket sunt tratate cu ceară.

Cum afli dacă mănânci mere lustruite cu ceară? Iată testul!

Mere date cu ceară. Cum scapi de chimicale

Umple o oală cu trei litri de apă călduță. În apă adaugă un pahar de oțet și 3 linguri de bicarbonat de sodiu. Amestecă bine, până când soluția devine omogenă. Spală bine merele cu acest amestec!

Avertizare din partea şefului ANPC. Mere, provenite în special din import, tratate cu o substanță cancerigenă

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a explicat la Antena 3 că imazalilul, substanța cu care sunt tratate multe fructe, are efecte cancerigene. 

„Imazalilul e o substanță cu efect antifungicid, care mărește perioada de viață pe raft a mărului, așa cum se întâmplă și la citrice. La unele citrice, la lămâi, este înscripționat faptul că au fost sau nu au fost tratate cu imazalil. Imazalilul este o substanță cancerigenă și poartă vina acestei creșteri a cancerului. Nu cantitatea de mere contează”, a spus Mencinicopschi. 

Copiii sunt mult mai sensibili la astfel de substanțe

„Copiii sunt mult mai sensibili la astfel de substanțe decât adulții. E bine să citească etichetele și să evite citricele sau alte fructe care sunt tratate cu această substanță”, a adăugat profesorul. 

 

×
Subiecte în articol: mere ceara imazalil
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close