Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Numai de bine. Programul în cinci paşi a unui copil fericit

Numai de bine. Programul în cinci paşi a unui copil fericit

''După cum deja cred că știți, sunt mama a trei copii și acesta este cel mai important job al meu. Sunt perfectă? O, nu! Nici nu pot și nici nu cred că vreau. Dar vreau să fiu un părinte cât mai bun pentru ei. Citesc și eu, probabil ca multe mame și mulți tați din România, cărți de parenting, încerc să aplic noile reguli, dar uneori simt că unele aspecte sunt de-a dreptul exagerate. Am întrebat un psiholog dacă acest parenting modern are rezultate și care este diferența între un copil educat și unul răsfățat'', a spus Ela Crăciun.

Numai de bine. Programul în cinci paşi a unui copil fericit
Sursa foto: Foto: Captură Antena 3
04 Feb 2020   •   08:59

A creşte şi a educa copii a fost dintotdeuna treaba părinţilor, deci nu este ceva nou, doar că astăzi a devenit diferit felul care se face acest lucru

''Parentingul este o noţiune ce produce bani foarte mulţi la nivel global. Există sute de asociaţii care formează specialişti în parenting, pe tot teritoriul Europei. Dar, parentingul care vine din afară către noi, nu are legătură cu Europa de Est. Noi, foarte mulţi ani, am aparţinut unui regim de tip totalitar, care ne-a îngrădit inteligenţa emoţioanală ca evoluţie. Ceea ce în afară este ok, în regulă, cool, la noi nu funcţionează'', spune Radu Leca, psiholog.

Lista sfaturilor care vin de peste hotare este lungă. În primul rând se recomandă ca cel mic să fie crescut liber.

Adică, dacă tu ca părinte nu îţi faci treaba şi nu îii spui unde greşeşte, ai impresia că el se deşteaptă peste noapte şi va şti unde a greşit? Total greşit! La câţi ani începem să luăm decizii? În funcţue de ce le luăm? Cine ne învaţă să luăm deciziile? Să fim liberi ca să putem avea mulţumire de sine. Mulţumirea de sine pentru cine? Pentru părinte?'', spune psihologul.

Iar lista cu sfaturi nu se încheie aici.

''Ni se spune despre copii acum că sunt sensibili. Nu. Sunt răsfăţaţi. Ni se spune că nu reuşesc să îşi termine task-urile. Nu. Nu au fost învăţaţi să îşi termine task-urile. Ni se spune că nu au cum să se exprime, pentru că nu ştiu toate cuvintele. Şi atunci, vina a cui este? În ultimii ani am întâlnit copii trişti şi foarte trişti, fiindcă nu au primit de la părinţi nimic, părinţii existând, fiind în viaţă, oameni bogaţi. În schimb, au primit haine, camera lor, zeci de gadgeturi, tabere scumpe, treninguri pentru copii, mai puţin dragoste'', a spus Radu Leca.

''Avem un program pentru evoluţia unui copil extrem de simplu, programul în cinci paşi: citit, muzică, somn, mâncare de calitate, plimbat. Prietene, ai cinci paşi. Citeşte-i când adoarme, trezeşte-l cu muzică bună, plimbă-te cu el, joacă-te, oferă-i acces la lucruri care să îl ajute. Parentingul corect se rezumă la familie'', a precizat psihologul.

Numai de bine. Programul în cinci paşi a unui copil fericit

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close