Antena 3 CNN Life De ce rămânem fără dinți: Medicul Ada Epistatu: ”Mulți nu îşi dau seama de importanţa danturii”

De ce rămânem fără dinți: Medicul Ada Epistatu: ”Mulți nu îşi dau seama de importanţa danturii”

Pierderea dinților are un impact major asupra psihicului. Dentistul Ada Epistatu ne spune astăzi la de ce ajungem să rămânem fără dantură. Pe primul loc ar fi frica de dentist.

De ce rămânem fără dinți: Medicul Ada Epistatu: ”Mulți nu îşi dau seama de importanţa danturii”
de Andreea Cigolea    |    11 Noi 2020   •   10:15

Medicul Stomatolog, Ada Epistatu, a vorbit la ''Sfat de Sănătate'' cu Andreea Cigolea, despre ce soluții avem pentru situațiile în care rămânem fără dinți.

''Ajunem să ne pierdem dinţii din cauză că ne este frică, sau nu ne interesează. Pe foarte mulţi nu îi interesează şi nu îşi dau seama de importanţa danturii, de cauze parodontologice, sau traumatise. Mai sunt şi cazurile acestea nefericite, dar mult mai rare, cariile netratate, dar cel mai mult de cauză parodontală. Dinţii încep să se mişte şi se pierd.

Dacă avem o gură tratată și sănătoasă, nu nu pierdem dinții!

Sunt bolie grave, bolile sistemice care pot declanșa parodontopatii, o anumită medicație, deși acum nu cred că mai este cazul dar care duce la pierderea dinților. Așa cum spunem că din cauza sarcinii ne pierdem dinții, vreau să accentuez faptul că noi dacă avem o gură tratată și sănătoasă, nu nu pierdem dinții, indiferent de situațiile prin care trecem prin viață. 

La ce boli duce lipsa dinţilor

Absenţa dinţilor nu e o boală a vârstei a treia. Din păcate, foarte mulţi tineri rămân fără dinţi de cauză paradontală, de pardontopatii netratate şi de cele mai multe ori, lipsa este tratamentului ortodontic atunci când este nevoie, adică în copilărie. Lipsa dinţilor duce la boli gastrice, intestinale, din cauza absenţei masticaţiei, duce la obezitate.

Proteza, cel ieftin mod de restaurare a arcadelor dentare

Pe vremurile astea nu ne trebuie aşa ceva. Putem avea proteză. Este cel mai simplu mod, cel mai ieftin de restaurare a arcadelor dentare. Este mult mai bună decât să nu avem nimic, dar sunt situaţii în care, din cauza pardontopatiilor avansate pierdem şi osul şi proteza nu are pe ce să stea şi devine incomodă, nu poţi să mesteci cu ea, şi atunci nu are sens să facem o proteză.

Soluţii alternative pentru cei care rămân fără dantură

Au apărut o grămadă de soluţii alternative foarte bune. De la proteze semi-mobilizabile pe implanturi, în care nu trebuie să foloseşti un număr mare de implanturi. Sunt semi-mobilizabile, adică poţi să le igienizezi şi se poartă tot timpul. Sunt şi soluţii fixe, de proteze înşurubate, nişte soluţii senzaţioale Impactul psihologic, da, este foarte mare la tineri. Mulţi sunt surprinşi că rămân fără dinţi. Soluţiile înşurubate, fixe sunt foarte bune în situaţiile acestea, pentru că pacinetul pe toată perioada tratametului, nu rămâne fără dinţi. El după implantare este protezat imediat provizoriu, iar lucrări finale, estetica lor este senzaţioală şi neutralizează foarte rapid impactul negativ psihologic'', a spus dr. Ada Epistatu, medic stomatolog.

×
Subiecte în articol: dinti dantură Sfat de sănătate
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close