Antena 3 CNN Life Un român aruncă 129 de kilograme de mâncare pe an! Inclusiv marile lanțuri de supermarketuri fac risipă

Un român aruncă 129 de kilograme de mâncare pe an! Inclusiv marile lanțuri de supermarketuri fac risipă

Dacă sunteți obișnuiți cu mese întinse pentru toată familia, cu sarmale, ciorbe și fripturi trebuie să strângeţi cureaua în perioada următoare. Până în 2030, țara noastră trebuie să reducă la jumătate risipa de alimente. Suntem pe locul 9 în Europa într-un top al risipei alimentare pentru că nu știm sa cumpărăm sau să gătim doar cât avem nevoie.

Un român aruncă 129 de kilograme de mâncare pe an! Inclusiv marile lanțuri de supermarketuri fac risipă
Sursa foto: Hepta
de Iulia Gorgorin    |    30 Sep 2020   •   15:45

Un român aruncă, în medie, 129 de kilograme de mâncare într-un an. Cu plasele mereu pline atunci când se întorc de la cumpărături românii uită uneori că la o masă nu pot mânca mai mult de două feluri.

În aproape 30% din cazuri aruncăm mâncarea la gunoi pentru că se degradează prea repede sau pentru că am estimat greșit cantitatea.

Românii aruncă zilnic, la gunoi, 6 mii de tone de alimente, în cea mai mare parte mâncare gătită, și peste 20 % fructe, legume sau produse de panificație.

Iar mai bine de 10 % din mâncarea cumpărată de români ajunge la gunoi.

Inclusiv marile lanțuri de supermarketuri fac risipă.

România ocupă locul 9 în topul celor mai risipitoare țări din Europa. Până în 2030 țara noastră și-a asumat că va reduce la jumătate risipă de alimente.

DE CE AJUNGE MÂNCAREA LA GUNOI

26% mâncarea se degradează prea repede
21% estimarea greșită a cantității de alimente
14% cumpărături

Sursa: Ministerul Agriculturii

 

×
Subiecte în articol: roman mancare
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close